Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så ska Sanders snuva Clinton på segern

Trots förlusten i New York vägrar Bernie Sanders se sig själv som besegrad. Hans kampanjchef avslöjar strategin som ska snuva Clinton på presidentnomineringen.

Inför primärvalet i New York menade många att delstaten mer eller mindre var ett måste för Bernie Sanders om han skulle ha en chans mot Hillary Clinton.

Sanders verkar dock inte vara beredd att kasta in handduken riktigt än.

Kampanjchefen Jeff Weaver medverkade på valnatten i tv-kanalen MSNBC där han utryckte stark optimism inför Sanders chanser.

Flera delstater har ännu inte röstat, menar han, däribland Pennsylvania, Oregon, Indiana och New Jersey där mycket tyder på att Sanders vinner.

Lägg därtill Kalifornien, men där är Clinton betydligt starkare.

När programledaren pressade kampanjchefen och påpekade att det ändå inte räcker avslöjade han sitt hemliga trumfkort: Superdelegaterna.

Superdelegater har rätt att rösta på vilken kandidat de vill alldeles oberoende av resultaten i primärvalen. Därmed kan de i teorin ge nomineringen till Sanders.

– När det är dags att välja kandidat är det mindre troligt att någon av kandidaterna kommer ha nog med delegater för att vinna. Det här är en valprocess som kommer avgöras av superdelegaterna, sade han.

Problemet, protesterade programledaren, är att de flesta superdelegater har visat sitt stöd för Hillary Clinton.

Programledaren ställer den hypotetiska frågan om hur Sanders-kampanjen kommer agera efter den 7 juni – då primärvalen är över – och Hillary Clinton vunnit flest delegater.

Kommer han ställa sig bakom Clinton som är brukligt eller kommer de fortsätta bearbeta superdelegaterna ända fram till konventet i slutet av juli?

– Just nu, ja absolut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.