Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så ska gatubarnen lämna Sverige

Sverige bygger, tillsammans med Tyskland, barnhem i Marocko för att få ensamkommande gatubarn i Sverige att återvända till hemlandet, rapporterar DN. – Det är ytterst glädjande för i grunden är det Marocko som måste ta ansvar för sina egna medborgare, säger inrikesminister Anders Ygeman till SVT.

Tillsammans med Tyskland bygger Sverige barnhem i Marocko. Syftet är att man ska få ensamkommande gatubarn, som lever på flera olika håll i Sverige och Tyksland, att återvända till hemlandet, skriver DN

– Genom den här satsningen, som har fullt stöd av Marocko, hoppas vi kunna återföra personer som är under 18 år och där det krävs ett ordnat mottagande. För Sveriges handlar det gissningsvis om ett 50-tal platser, säger inrikesminister Anders Ygeman till tidningen. 

Läs också: Färre gatubarn i Göteborg än beräknat

Förstås tacksamma

Tillsammans med Tyskland har man startat ett pilotprojekt som innebär att man kommer att kunna skapa 200 sängplatser på två olika barnhem i Marocko. Finansieringen vill man ta från EU:s migrationsfond. 

Projektet en del av en större satsning där man ska göra en uppgörelse med flera nordafrikanska länder för minska migrationsströmmarna till EU. I slutet av fjolåret träffades Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den marockanske kungen Mohammed Ben Al-Hassan, som tillsamman kunde sluta ett avtal med Marocko. 

– Vi är förstås tacksamma för att Tyskland har tagit det här initiativet och ser fram emot att jobba ihop, säger inrikesminister Anders Ygeman till tidningen.

Läs också: Reportage: Vi kallar dem gatubarn

Ska bygga fler center

Tidigare har den Marockanska regeringen uttryckt en ovilja att ta emot de ensamkommande gatubarnen som i dagsläget rör sig på flera städer i Sverige, bland annat i Göteborg. Gruppen har tidigare beskrivits som särskilt utsatt av Erik Nord, chef för polisen i Göteborg. 

– De här pojkarna har ofta levt som gatubarn i hela sitt liv och har ingen plan med att komma hit - de har ingen plan över huvudtaget. De lever vind för våg och dras lätt in i kriminalitet, har han tidigare sagt till GP

Under fjolåret flögs endast en minderårig marockansk medborgare hem från Sverige. Nu hoppas man att kunna vända på det hela

– Det har blivit en helt annan tongång i samarbetet med Marocko och det är ytterst glädjande för i grunden är det Marocko som måste ta ansvar för sina egna medborgare, säger Anders Ygeman till SVT Nyheter.

Läs också: Nordstan betalar lokalhyra för unga

Samtidigt ska man på barnhemmen kunna erbjuda barnen medicinsk och psykiatrisk vård, studier, arbetsträning, men även bistå med hjälp att återförena barnen med deras familjer. 

– Tanken är att vi framöver ska bygga upp fler sådana här center, säger Anders Ygeman till DN.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.