Rysslands vice utrikesminister Sergei Ryabkov anser att Finland och Sveriges eventuella inträde i Nato är ett beslut baserat på ”en falsk och förvrängd uppfattning om vad som händer i världen.”
Rysslands vice utrikesminister Sergei Ryabkov anser att Finland och Sveriges eventuella inträde i Nato är ett beslut baserat på ”en falsk och förvrängd uppfattning om vad som händer i världen.” Bild: Maxim Shemetov

Så reagerar Ryssland på ett svenskt Nato-medlemskap

Under söndagen kom beskedet: Socialdemokraterna säger ja till att Sverige ansöker om medlemskap i Nato och under måndagen diskuteras frågan i riksdagen. Rysslands vice utrikesminister Sergei Ryabkov anser att beslutet är baserat på ”en falsk och förvrängd uppfattning om vad som händer i världen.”

ANNONS
|

Socialdemokraternas partistyrelse samlades på söndagen för att fatta beslut i Nato-frågan. Enligt statsminister Magdalena Andersson fattades beslutet med bred majoritet och på en presskonferens vid 18-tiden meddelade statsministern att man kommit fram till att man skall verka för ett medlemskap i Nato.

Ryssland har upprepade gånger varnat för ”militärtekniska åtgärder” vid ett svenskt inträde i Nato, men har samtidigt uttryckt att de inte anser att varken Sveriges eller Finlands eventuella inträde ses som något existentiellt hot mot landet.

”Kommer inte acceptera denna situation”

Rysslands vice utrikesminister Sergei Ryabkov sade under måndagen att ett Nato-medlemsskap inte kommer att stärka varken Sveriges eller Finlands säkerhet och att ”Moskva inte kommer att acceptera denna situation”, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

ANNONS

Exakt hur Ryssland kommer svara på beslutet kunde han i dagsläget dock inte svara på.

– Det kommer att bero på vad som rent praktiskt blir resultatet av Finlands och Sveriges förväntade anslutning till alliansen.

Enligt ryska officiella nyhetsbyrån Tass skall han också ha sagt att beslutet är taget på felaktiga grunder.

– Allt detta är en återspegling av en absolut falsk och förvrängd uppfattning om vad som händer i världen.

LÄS MER:Riksdagen debatterar Nato – ansökan kan komma i dag

LÄS MER:Så gick det till när Sverige sa ja till Nato

LÄS MER:S ger besked: vill att Sverige ansöker om Natomedlemskap

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS