Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Så plöjde lastbilen rakt in i folkmassan

- Lastbilen körde fort, säkert 70 kilometer i timmen. Folk slet loss träpanelerna för att ta sig ut, säger Emma Rushton som var på plats vid julmarknaden i Berlin när långtradaren körde in i julmarknaden. En terrorattack som hittills kostat tolv liv och 48 skadade.

Vid 20-tiden måndag den 19 december kör en svart Scania-lastbil rakt in i en folkmassa vid en julmarknad vid Kejsar Wilhems minneskyrka i centrala Berlin. Lastbilen hann köra 50-80 meter innan den stannar och orsakade stora förstörelse i dess väg. Vittnen på platsen beskriver fruktansvärda scener från platsen. Australiska studenten Trisha O'Neill satt bara meter från där lastbilen körde in i folksamlingen.

- Jag såg bara en enorm svart lastbil köra in i marknaden. Många krossades och sedan blev det helt mörkt och jag hlrde skrik innan allt blev stilla. Sedan började folk plötsligt att röra på sig och lyfta upp bråte från påkörda och försökte hjälpa de skadade. Det var blod och kroppar överallt, säger hon till ABC News.

Hög hastighet

Ett brittiskt vittne, Emma Rushton berättar för Sky News att hon såg lastbilen köra i full fart. 
- Lastbilen körde fort, säkert 70 kilometer i timmen och båset som vi köpt Glühwein i var fullständigt krossat. Folk slet loss träpanelerna för att ta sig ut, säger hon.

Två personer befann sig i lastbilen vid attacken. En lyckades ta sig från platsen. Den andra, 37-åriga polske Lukasz Urban hittade död ihjälskjuten i förarhytten. Inga svenska medborgare finns bland de skadade eller döda enligt UD, men flera svenskar fanns i närheten av olyckan. 
- Jag var på bio ett hundratal meter där ifrån och hade 30 missade samtal på min telefon när filmen var slut. Jag ringde föräldrar och kompisar för att meddela att jag var okej, men jag märkte att folk blev oroliga när de inte fått tag i mig, säger Berlin-baserade Arvid Jurjaks till P4 Blekinge. 

Norska vittnet Dagmar berättar att hon var på väg till platsen, men blev försenad, vilket troligen räddade henne från attacken.

- Jag blev försenad eftersom jag slog in några julklappar, annars hade jag varit där när det hände. Det är ren tur att jag är oskadd och vid hälsan. Helt overkligt, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.