Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Två personer i Kina har hittills avlidit av ett mystiskt, sarsliknande virus. Bilden från Peking i fredags. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT
Två personer i Kina har hittills avlidit av ett mystiskt, sarsliknande virus. Bilden från Peking i fredags. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

Så orolig ska du vara för Kina-viruset

Två personer i Kina har hittills avlidit av det mystiska, sarsliknande virus som nu sprider sig i Kina. Fall har upptäckts även i Thailand och i Japan.
Men hur orolig ska man vara för en ny pandemi?

Hur farligt är viruset?

Viruset beskrivs som en ny typ av coronavirus, en virusfamilj som i vanliga fall inte är särskilt allvarlig. Viruset ger oftast förkylningssymptom, men i undantagsfall kan väldigt svaga patienter avlida.

Den nu upptäckta virusvarianten har hittills inte uppvisat samma kapacitet till spridning som sars och mers haft.

Kan det utvecklas till en lika stor spridning som vid sars-epidemin?

Sedan sars-epidemin i början av 2000-talet har smittskyddsinstanser världen över lärt sig att bättre hålla koll på när en typ av coronavirus sprider sig från djur till människor. Så länge vården håller koll på de patienter som kommer in och håller dem isolerade och följer rutinerna är det fullt möjligt att bryta spridningen.

Även det internationella regelverket har uppdaterats och förbättrats.

Kan viruset nå Sverige?

Spridningen som pågår i Asien bör i nuläget inte oroa svenskar. Ett eventuellt fall skulle kunna dyka upp här, främst med tanke på att människor ju reser i världen, men någon större spridning är inte sannolik.

Vågar man resa till Kina?

Det finns inga ändrade reserekommendationer för Kina från utrikesdepartementet och Folkhälsomyndigheten har i nuläget inte utfärdat några särskilda råd till svenskar som befinner sig i eller är på väg till området.

Enligt både Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen WHO är det däremot viktigt att man talar om för sjukvården att man varit i området om man blir sjuk när man kommer hem.

Källa: Folkhälsomyndigheten, utrikesdepartementet samt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel myndighet.