Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Så hackar CIA tv och mobiler – Wikileaks släpper bevis

8 700 dokument. Det är vad du kan klicka dig igenom om du är nyfiken på hur CIA övervakar telefoner, datorer, och uppkopplade tv-apparater.

Sajten Wikileaks grundades av Julian Assange och har gjort sig känd för att släppa hemligstämplade och privata dokument som avslöjat allt från korruption inom amerikanska myndigheter till USA:s helikopterattack mot civila i Bagdad. Wikileaks har bitvis fått kritik för att släppa dokument utan att ta hänsyn till konsekvenserna Nu har visselblåsarsajten slagit till igen. Uppemot 8 700 dokument har lagts ut – men Wikileaks har valt att inte lägga ut den faktiska kod som CIA enligt dem använder för att utföra attackerna.

LÄS ÄVEN: Assange öppen för utlämning till USA

Avslöjar metoderna

Enligt Wikileaks avslöjar dokumenten hur den amerikanska underrrättelseorganisationen CIA hackar sig in i mobiltelefoner, datorer och tv-apparater som kopplats upp mot internet. Om dokumenten är autentiska, utgör de ett hårt slag mot CIA, skriver New York Times. Tidningen bedömer vid en första granskning att dokumenten verkar vara äkta.

CIA-dokumenten visar att myndigheten kommit på sätt att avkoda kommunikation via populära mobilappar som tidigare varit svåra för underrättelseorganisationer att avkryptera. Enligt det publicerade materialet, har CIA hittat ett sätt att plocka informationen innan telefonen hunnit koda den.

Wikileaks meddelar att organisationen tänker släppa ännu fler dokument om CIA:s övervakning framöver.

CIA:s talesperson Dean Boyd har avböjt att kommentera materialet som Wikileaks publicerat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.