Så firas julafton i Mosul

ANNONS
|

Under julafton firar hundratals irakiska kristna jul tillsammans i en mässa som har anordnats,för första gången sedan 2013.

Kvinnor som håller i ljus när de gårin i stadenskyrka Mar Shimoni, uttrycker desin glädje över att återvända till en betydelsefull platsdär många av dem har sagt att de hardöpts.

– Det här är den bästa dagen i mitt liv. Ibland har jag trott attdet här aldrig skulle kunna ske, säger 32-årige hemmafrun Shurook Tawfiq, till Reuters.

Kyrkan skadades svårt under Islamisk statens kontroll över staden, när korset togs ner, statyer av helgon förvanskades och koret brändes.

– Det är den kyrka där jag döptes, där jag utbildades och där jag fick lära mig atttro, säger Bahnam Shamanny, redaktör för lokaltidningen Bartelli al-Syriann.

ANNONS

"En blandning mellan glädje och sorg"

Ett nytt kors har nu placerats ovanpå kapellet, medan en dekorerad julgran i plast är placerad nära den massiva porten in till kyrkan.

En klockringning hördes över staden, som fortfarande är näst intilltom, med flera hus som numera har reducerats ner till spillror.

– Det är en blandning mellan glädjeoch sorg. Det är sorgligt att se det som har hänt med en avvåra heligaste platser som är skapad av våra egna landsmän, men samtidigt är vi glada att fira den första julen tillsammansefter två år, sägerbiskopen Mussa Shemani till Reuters innan firandet på julafton startade.

"Det är ett mörker över Irak"

Trots julfirandet, så kommer det att dröja innan man kan gå tillbaka och börja reparera sina hus eftersom staden och hela området är fortfarande en krigszon, skriver Reuters.

– Hela staden skulle ha kommit till kyrkan om de hade möjlighet,de som deltog i den mässan kom i en speciell konvoj av bussar från Erbil,säger Shamanny, som är en av de som har deltagit under dagens julmässa i staden.

Mer än en miljon människor beräknas fortfarande vara i liv,i de områden av staden som kvarstår under militant kontroll.

"Detär ett mörkt moln över Irak. Men vi kommer att bo här i vårt land oavsett vad som händer. Gud är med oss." sabiskopen Mussa Shemani i sin predikan påjulafton.

ANNONS
ANNONS