Saudiarabien hindrar turister från att besöka heliga Kaba i Mekka.
Saudiarabien hindrar turister från att besöka heliga Kaba i Mekka. Bild: Amr Nabil

Så försöker världsledarna stoppa corona: Drönare och fängelsestraff

Iran släpper ut tusentals brottslingar ur fängelserna och Kina kamerabevakar invånarna med drönare. Det är några av de mer drastiska åtgärderna för att stoppa spridningen av coronaviruset världen över.

ANNONS
|

I Kina använder myndigheterna drönare för att stoppa spridningen. Kameraförsedda drönare håller koll på folksamlingar utomhus. Nyligen spreds ett videoklipp där en drönare upptäcker en folkgrupp som samlats för att spela det populära sällskapsspelet mahjong.

– Att spela mahjong utomhus är förbjudet under epidemin. Ni har blivit påkomna. Sluta spela och lämna platsen så snabbt som möjligt, säger en myndighetsröst genom en högtalare, enligt TT.

Får pengar för att skvallra

Vissa kinesiska städer försöker få invånarna att ange varandra. Den kinesiska staden Shijiazhuang ger cirka 2 800 kronor till de som rapporterar in personer som varit i Wuhan de senaste veckorna.

ANNONS
Kina skingrar folksamlingar med hjälp av drönare.
Kina skingrar folksamlingar med hjälp av drönare. Bild: Kenneth Eriksson

Iran har tillfälligt släppt ut 54 000 brottslingar ur fängelset, efter att det rapporterats att coronaviruset sprids inne på anstalterna. Enligt myndigheterna friges endast fångar som testas negativt för viruset. Den tillfälliga frigivningen gäller bara fångar som har kortare straff än fem år och kan betala en borgenssumma.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

I Italien har en rad artister och kulturpersonligheter har startat Twitterkampanjen #iorestoacasa, för att få invånarna att stanna hemma. AC Milan har publicerat en video där fotbollsspelarna uppmanar till samma sak.

– Stanna hemma så kommer vi att vinna det här tillsammans, säger anfallaren Samuel Castiellejo i videon.

Italienare riskerar fängelse

I det hårt drabbade landet har regeringen också stängt flera regioner och kräver särskilda tillstånd för in- och utresor. Den som bryter mot förbudet riskerar böter eller upp till tre månaders fängelse. Sedan i måndags omfattas hela landet av karantänsbestämmelser.

LÄS MER: Klart: Inga evenemang med fler än 500 besökare

Saudiarabien försöker stoppa smittspridningen genom att ställa in alla pilgrimsfärder till Mekka. De muslimer som vill besöka helgedomen Kaba i Mekka får vänta. Landet har även stoppat alla flyg till 39 länder, inklusive hela Europa och Indien och Pakistan.

ANNONS
Inga resor till islams heligaste plats på grund av corona.
Inga resor till islams heligaste plats på grund av corona. Bild: Hasan Sarbakhshian

Även USA har stoppat alla flyg från Europa. I ett tv-sänt tal meddelade president Donald Trump att landet inte kommer att släppa in europeiska turister. Förbudet gäller personer som vistats i Sverige eller något annat av Schengenländerna de senaste 14 dagarna. Storbritannien omfattas inte. Amerikanska medborgare eller personer som bor permanent i USA får resa in i landet, men måste flyga via särskilda flygplatser där de screenas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS