Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

"Stanna hemma!". Uppmaningen har sprejats på asfalten i München i Tyskland. Bild: Sven Hoppe/AP/TT

Så försöker Europas länder stoppa smittan

Gator ekar tomma. Torg ligger öde. Skolor, gränser och restauranger stängs. Här är några av åtgärderna som EU-länder och Storbritannien har tagit till för att bromsa coronavirusets framfart.

Italien

Italien är det land utanför Kina som är värst drabbat av coronaviruset, med över 1 800 dödsfall.

60 miljoner invånare har satts i karantän, men människor får gå ut för att ta sig till jobbet, av hälsoskäl eller för att köpa mat. Butiker och restauranger har stängts, med undantag för livsmedelsaffärer och apotek. Skolor och universitet håller stängt till den 3 april. Det gör också biografer, teatrar och gym. Offentliga sammankomster är förbjudna och sportevenemang har ställts in, inklusive herrarnas och damernas Serie A i fotboll. Vatikanen har ställt in påskfirandet.

Den som vill resa från en stad till en annan behöver visa ett särskilt formulär där det ska framgå varför resan är akut.

Spanien

Spanien är ett av de värst coronadrabbade länderna i Europa. Nationellt nödläge har utropats och landets omkring 47 miljoner invånare har fått kraftigt inskränkt rörelsefrihet.

Förbud har införts mot att lämna hemmet annat än för att ta sig till arbetet, söka vård eller göra nödvändiga inköp. Alla affärer utom livsmedelsbutiker och apotek samt de som säljer absolut nödvändiga förnödenheter hålls stängda. Detsamma gäller konferens-, fritids- och idrottsanläggningar samt teatrar och biografer. Skolor över hela landet håller stängt.

Flera ministrar har testat positivt för corona, precis som flera parlamentsledamöter. Premiärminister Pedro Sánchez håller möten via videolänk.

Frankrike

Frankrike hör till de värst coronadrabbade länderna i Europa. Offentliga platser som inte ses som livsviktiga har stängts, som restauranger, kaféer, biografer och nattklubbar. Matbutiker, apotek, banker och tobaksaffärer håller dock öppet.

Skolor, daghem och universitet har stängt. Sammankomster med över hundra människor har förbjudits. Det är inte tillåtet att besöka ålderdomshem och människor över 70 år uppmanas att stanna inomhus. Icke-akuta kirurgiska ingrepp skjuts upp för att prioritera vård av coronasmittade.

Priset på handsprit regleras enligt lag och staten har tagit kontroll över tillverkningen av ansiktsmasker.

Tyskland

Tyskland har infört gränskontroller mot Österrike, Danmark, Frankrike, Luxemburg och Schweiz. Endast personer med giltigt skäl, till exempel arbete eller leveranser, släpps igenom.

Förbud mot samling i kyrkor, moskéer och synagogor. Lekplatser, icke-nödvändiga butiker, barer, diskotek, pubar, klubbar, teatrar, museer och bordeller stängs. Restaurangers öppettider begränsas. Skolor och förskolor har stängt i de flesta delstater. Vissa undantag görs för föräldrar med samhällsviktiga arbeten.

Danmark

Danmark har stängt sina gränser mot omvärlden. Dessutom stänger skolor, förskolor och utbildningsinstitutioner för att minska virusspridning. Offentliganställda som inte har vitala funktioner ska stanna hemma.

Större inomhusevenemang stoppas. Offentliga kulturinstitutioner och bibliotek håller stängt.

Nederländerna

Nederländerna stänger skolor, barer, restauranger, sexklubbar och cannabiskaféer. Viss barnomsorg erbjuds föräldrar med samhällsviktiga jobb. Museer och teatrar stängs och fotbollsmatcher och konserter har ställts in. Nederländerna avråder från icke-nödvändiga resor till Italien.

Alla som kan uppmanas att jobba hemifrån. Regeringen har bett folk att undvika att skaka hand – vilket dock premiärminister Mark Rutte glömde bort ganska omgående.

Sverige

I Sverige uppmanas alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. De som bor i Stockholmsområdet och som kan jobba hemma bör göra det, rekommenderar Folkhälsomyndigheten.

Icke-nödvändiga besök på sjukhus och ålderdomshem avråds, och äldre avråds från att gå ut. UD avråder från alla resor utomlands. Vissa skolor har stängt till följd av smittade elever eller personal. Sammankomster med över 500 deltagare förbjuds.

Storbritannien

Storbritanniens regering har fått frågor om varför den inte vidtar lika stränga åtgärder som andra länder i Europa. Fokus ligger på att skydda sjukvård och äldre. Skolor har bara stängt sedan det visat sig att någon har testat positivt för corona eller varit i kontakt med bekräftade fall.

Människor med ihållande hosta eller feber uppmanas till hemkarantän i en vecka. Resenärer som kommer från drabbade områden i Italien uppmanas till självkarantän. Regeringen har bokat ett hotell nära flygplatsen Heathrow för detta ändamål.

Belgien

Belgien avråder från alla resor utomlands. Skolor, kaféer, barer och restauranger stängs. Livsmedelsbutiker och apotek håller dock öppet. Sport- och kulturevenemang stoppas i tre veckor. Förskolor kommer att vara öppna och skolor måste erbjuda en slags fritidslösning på dagarna, i synnerhet för föräldrar som jobbar inom hälso- och sjukvård.

Alla som kan uppmanas att jobba hemifrån och undvika att resa kollektivt i rusningstrafik. Katolska kyrkan har ställt in mässor.

Österrike

Österrike har förbjudit sammankomster med över fem personer och uppmanar människor att bara lämna sina hem om det är nödvändigt. Man får gå ut för att ta sig till jobbet, köpa mat eller hjälpa andra.

Besökare förbjuds på sjukhus. Kaféer, restauranger, lekplatser och idrottslokaler stängs, precis som butiker som inte anses livsviktiga. Skolor stängs. Skidanläggningar i Tyrolen har stängt och området har i princip satts i karantän. Österrike har infört hårda kontroller och nästan helt stängt gränsen mot Italien. Landet har också ställt in flyg och tåg till Italien och avråder från resor dit.

Grekland

Alla som reser in i Grekland måste sitta isolerade i två veckor. Landet stänger gränsen mot Albanien och Nordmakedonien. Flyg till Spanien ställs in.

Skolor och universitet håller stängt, precis som gym, biografer, nattklubbar, stränder och teatrar. Rättegångar skjuts upp och söndagsskolor pausar sin verksamhet. Antalet personer som får vistas i matbutiker på en och samma gång begränsas. Offentliganställda får mer flexibilitet, möjlighet att jobba hemifrån och hålla möten via videolänk.

Tjeckien

Tjeckien begränsar människors rörelsefrihet, man får bara gå ut om man ska till jobbet, handla, besöka familj eller läkare, sköta om djur, köpa bensin eller tillbringa tid i naturen. Tjecker uppmanas att jobba hemifrån och använda betalkort i stället för kontanter.

De flesta utlänningar stoppas från att resa in i landet och tjecker att lämna landet. Människor som varit i kontakt med coronasmittade sätts i karantän. Det gäller också människor som har kommit till Tjeckien från 15 "riskländer". Skolor håller stängt och sammankomster med fler än 30 personer förbjuds. Gym, gallerier, simhallar, nattklubbar och bibliotek har inte heller öppet. Det är inte längre tillåtet att besöka fängelser.

Portugal

Portugal stänger gränsen mot Spanien för turister. Skolor, universitet och daghem stänger för att bromsa epidemin. Föräldrar som måste vara hemma och ta hand om barn under tolv år kommer att få 66 procent av lönen. Sammankomster med över hundra personer förbjuds. Nattklubbar och barer stängs. Antalet personer som kan besöka restauranger begränsas. Fotbollsmatcher har stoppats på obestämd tid.

Passagerare på kryssningsfartyg kommer inte att få gå i land i Portugal, förutom de som bor i landet. Myndigheterna avråder från resor till högriskområden och tycker att det är en bra idé att avboka alla andra icke-nödvändiga resor. Vissa flyg till Italien har ställts in.

Finland

Undantagstillstånd råder i Finland och beredskapslagen ska träda i kraft. Skolor och universitet stänger. Det råder mötesförbud för fler än tio personer. Människor över 70 år ska hålla sig inomhus.

Finländska medborgare som befinner sig utomlands uppmanas att återvända hem. Utrikesdepartementet avråder från resor till hela världen och har därför slutat uppdatera sina rekommendationer för enskilda resmål. En del apotek har börjat tillverka egen handsprit.

Slovenien

Slovenien kommer att stoppa all flygtrafik från och med tisdag. Vid gränsen mot Italien genomförs hälsokontroller. Utrikesdepartementet avråder från alla resor.

All kollektivtrafik står still. Barer, restauranger, sportlokaler, frisörer, biografer och de flesta butiker har stängt. Matbutiker fortsätter att ha öppet men med en begränsning på antalet besökare på samma gång. Skolor har stängt. Pappor får inte längre vara med vid förlossningar på ett stort sjukhus i Ljubljana.

Rumänien

Rumäniens regering sitter i karantän sedan den haft kontakt med en senator som senare testade positivt för corona.

Människor som kommer tillbaka från Italien eller andra drabbade länder som Kina, Iran och Sydkorea måste sitta isolerade i två veckor. Flyg till Italien har stoppats. En del gränsövergångar till Ungern, Bulgarien, Ukraina, Moldavien och Serbien stängs. Medborgare som arbetar i Italien uppmanas att inte resa hem till påsk.

Skolor håller stängt. Större sammankomster förbjuds. Fotbollsmatcher har skjutits upp resten av månaden.

Irland

Irland beskriver coronautbrottet som "okänt territorium" för världen. Skolor och barnomsorg håller stängt, precis som statliga museer och barer. Större evenemang och sammankomster förbjuds, som till exempel firandet av S:t Patrick’s Day i Dublin.

Irländarna får fortfarande gå till jobbet, men uppmanas att arbeta hemifrån om det går. Alla med symtom ska sitta i självkarantän i två veckor. Myndigheterna avråder från alla resor till Italien och icke-nödvändiga resor till Kina, Iran och drabbade områden i Sydkorea.

Polen

Polen har stängt sina gränser för utlänningar. Och personer som återvänder till Polen från utlandsvistelser ska sitta i karantän i två veckor. Alla inrikesflyg ställs in.

Skolor, universitet och barnomsorg har stängt i två veckor. Alla större publika evenemang har blåsts av, inklusive kyrkmässor. Biografer och andra kulturinstitutioner har stängts. Finansinstitut har ombetts att tillfälligt stoppa krav på låneavbetalningar.

Luxemburg

I Luxemburg uppmanas invånare att bara gå ut om de ska till jobbet, handla mat, besöka vård eller hjälpa äldre. Skolor stängs och besök på ålderdomshem och sjukhus begränsas. Barer, restauranger, simhallar, bibliotek och museer stängs men matbutiker och apotek håller öppet.

Kroatien

Personer som återvänder till Kroatien från områden hårt drabbade av corona uppmanas till hemkarantän. Människor rekommenderas också att undvika att skaka hand med varandra. Kroater avråds från att resa till Kina.

Skolor och universitet har stängt. Regeringen tillåter också uppskjutna skatteinbetalningar. Evenemang med över 1 000 deltagare rekommenderas inte och om organisatörerna ändå väljer att genomföra sina planer är de ansvariga för att hålla en hög nivå av hygien.

Estland

Estland ska stänga sina gränser för de flesta utlänningar. Det finns dock inga restriktioner mot att lämna landet. "Snälla, res inte till Italien" har dock hälsoministern vädjat. Regeringen har beslutat att stoppa försäljningen av kryssningar mellan Tallinn och Stockholm.

Skolor håller stängt och offentliga evenemang förbjuds.

Ungern

Ungern ska stänga sina gränser för utlänningar. Ungrare som har varit utomlands stoppas från att ge blod. Kontroller har satts upp på gränsen mot Österrike och Slovenien.

Skolor och universitet stängs och undervisningen sker via nätet. Större evenemang och sammankomster förbjuds. Öppettiderna på restauranger begränsas. Butiker stängs, förutom livsmedelsaffärer och apotek. Människor över 70 år uppmanas att hålla sig inomhus.

Lettland

Lettland ska stänga sina gränser för de flesta utlänningar. Flyg, tåg samt väg- och sjötrafik kommer från och med tisdag bara att tillåtas inom landet. Människor som återvänder till Lettland från områden med stora utbrott av corona måste stanna hemma i två veckor.

Evenemang och sammankomster med över 50 deltagare ställs in.

Slovakien

Slovakien har utlyst nationellt nödläge. Gränserna stängs för alla utländska medborgare, förutom polacker. Slovaker som återvänder från vistelser utomlands måste sitta isolerade i två veckor.

Skolor och internationella flygplatser har stängt precis som barer, spaanläggningar och vattenland. Stora kultur- och sportevenemang förbjuds. Butiker stängs, förutom mataffärer, apotek, banker, bensinstationer och postkontor.

Bulgarien

Nationellt nödläge råder i Bulgarien till den 13 april. Polisen kan ingripa om smittade personer inte följer riktlinjerna.

Skolor, universitet och barnomsorg stängs, precis som alla butiker som inte säljer livsmedel eller medicin. Sportevenemang ställs in eller genomförs utan publik. Regeringen har uppmanat företag att tillämpa flexibla arbetstider och låta anställda jobba hemma i den mån det går.

Malta

Alla som anländer Malta måste sitta i karantän i två veckor – oavsett var man har rest ifrån. Sedan tidigare råder inreseförbud från Italien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Schweiz. Passagerare får inte heller stå ombord på bussar.

Stora offentliga evenemang förbjuds och skolor håller stängt. Kyrkorna har ställt in alla mässor och begravningsgudstjänster måste hållas utomhus. Regeringen tycker också att bröllop ska skjutas på framtiden.

Cypern

Cypern har infört restriktioner för inresa, bara medborgare eller bosatta som kan visa ett intyg på att de har testat sig för corona är välkomna. De kommer sedan att sitta i karantän i två veckor.

Skolor håller stängt. Fotbollsmatcher och andra sportevenemang spelas för tomma läktare. Köpcentrum, barer och de flesta restauranger håller stängt.

Litauen

Litauen har stängt sina gränser för de flesta utlänningar, med undantag för personer med uppehållstillstånd, diplomater och Natosoldater. Landets största sjukhus har börjat tillverka egna ansiktsmasker på grund av brist på den nationella marknaden.

Skolor, universitet och barnomsorg håller stängt precis som de flesta butiker, restauranger och barer. Stora evenemang förbjuds.

Texten uppdaterades den 16 mars klockan 16:34.

Sofia Eriksson/TT