Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Harry och Meghan deltog i det årliga firandet av Samväldesdagen i London den 9 mars. Men från och med nu kommer de inte officiellt att representera det brittiska kungahuset. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Harry och Meghan deltog i det årliga firandet av Samväldesdagen i London den 9 mars. Men från och med nu kommer de inte officiellt att representera det brittiska kungahuset. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Så förändras livet för Harry och Meghan

De chockade den brittiska kungafamiljen med sitt beslut. Och nu har det blivit dags för prins Harry och Meghan att formellt lämna sina kungliga plikter. Här är sex saker som kommer att förändras i deras liv.

1. Pengar ska tas ur egen ficka

Harry och Meghan har gjort klart att de vill klara sig själva ekonomiskt. Tidigare har de brittiska skattebetalarna fått stå för fem procent av deras arbetskostnader medan resten har betalats av prins Charles. Men nu får paret – som kommer att behålla sina titlar hertigen och hertiginnan av Sussex – tillstånd att tjäna egna pengar och driva egna privata välgörenhetsprojekt.

De kommer emellertid fortsatt att ta emot en del pengar från Harrys pappa, prins Charles, enligt The Independent. Och någon nöd ska det inte behöva gå på paret eftersom Harry ärvde flera miljoner pund efter sin mamma Diana och Meghan har en framgångsrik karriär som skådespelerska bakom sig.

2. Renoveringskostnader betalas tillbaka

När paret förlovade sig bodde de i Kensington Palace. Men sedan gick flyttlasset till Frogmore Cottage, som förvandlades till officiellt kungligt residens och ligger i närheten av slottet Windsor. Innan paret flyttade in skedde en omfattande renovering som kostade 2,4 miljoner pund, bland annat byggdes nya trappor och eldstäder. De pengar som kom från de brittiska skattebetalarna ska betalas tillbaka.

Frogmore Cottage kommer fortsatt att vara Meghans och Harrys bas när de är i Storbritannien. Men drottning Elizabeth kommer inte längre att betala för personalen och flera anställda ska redan ha fått nya tjänster i det kungliga hushållet.

3. Inga officiella resor i drottningens tjänst

De har varit i Fiji, Tonga, Nya Zeeland och Australien. Men nu blir det inga fler officiella resor för att representera det brittiska kungahuset och drottning Elizabeth. Den sista officiella utlandsresan gick till Sydafrika där paret tillsammans med sonen Archie förra året besökte organisationer och deltog i festligheter.

Meghan och Harry kommer inte att vara arbetande medlemmar i den kungliga familjen, kommer formellt inte att representera drottningen och kommer inte heller att kalla sig för kungliga högheter.

4. Inget kontor i Buckingham Palace

Det bestämdes redan i januari att parets officiella kontor i Buckingham Palace i London skulle stänga. Det innebar att flera av de anställda där blev arbetslösa. Tårar ska ha runnit ned för personalens kinder när de tog farväl av Meghan, enligt brittiska medier.

5. De får betala för sin egen säkerhet

När Harry och Meghan flyttade till Kanada på deltid försäkrade premiärminister Justin Trudeau att de skulle stå under landets beskydd. Den lokala polisen bidrog till exempel med livvaktsskydd. Men sedan meddelade de kanadensiska myndigheterna att man inte tänkte stå för notan när parets kungliga status försvinner.

Nu tycks de dock ha flyttat till Los Angeles, Kalifornien. Och president Donald Trump har gjort klart att USA inte tänker stå för säkerheten – vilket aldrig ens ska ha varit aktuellt att be om, enligt en talesperson för paret. De ska ha bekostat sina amerikanska säkerhetsarrangemang med privata medel.

6. Risk för att bli mer utsatta av paparazzifotografer

Harry och Meghan kommer inte längre att vara en del av systemet med hovkorrespondenter, "the royal rota". Det innebär att ackrediterade brittiska journalister får tillgång till kungahuset vid officiella evenemang och kan dela information och bilder med andra medier. På så vis kommer paret att ha mindre kontakt med brittiska tabloider – som har blivit deras värsta huvudvärk.

En stor anledning till att paret lämnar sina kungliga roller är den omfattande mediebevakning som de har utsatts för. Men nu finns i stället risk för att de i större utsträckning kommer att behandlas som "vanliga" kändisar av paparazzifotografer och att fler bilder som de inte har godkänt dyker upp på nätet.

Sofia Eriksson/TT

Vaxdockorna som föreställer Harry och Meghan har flyttats bort från resten av den kungliga familjen på Madame Tussauds i London. Bild: Victoria Jones/AP/TT
Vaxdockorna som föreställer Harry och Meghan har flyttats bort från resten av den kungliga familjen på Madame Tussauds i London. Bild: Victoria Jones/AP/TT

Prins Harry, hertigen av Sussex, är 35 år och yngste son till kronprins Charles och prinsessan Diana. Han är major i den brittiska armén och har bland annat tjänstgjort i Afghanistan. Prinsen har tidigare hamnat i en del blåsväder för att ha festat mycket och ofta.

Meghan, hertiginnan av Sussex, är 38 år och kommer från USA. Före giftermålet med prins Harry 2018 arbetade hon som skådespelare och är mest känd för sin roll som Rachel Zane i tv-serien "Suits".