Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så blir 2017 enligt Nostradamus

En av 1500-talets mest kända astrolog och profetiaskrivare Nostradamus, har enligt hans anhängare, förutspått en rad olika historiska moment, så som Hitlers tyranni, John F. Kennedys död och Donald Trumps seger i presidentvalet. Här är Nostradamus profetior för 2017.

Michel de Nostre-Dame, som senare bytte namn till det lite mer mystiskt klingande "Nostradamus", föddes i södra Frankrike år 1503. Han utbildade sig till pestläkare och blev känd för att ha uppfunnit ett påstått botemedel mot den fruktansvärda sjukdomen, skriver tidningen Världens Historia.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men illusionen av en superläkare gick i kras när hela hans familj dog i just pest, trots att de använt sig av Nostradamus medicin. 

Den sorgtyngde ex-läkaren flyttade runt i Europa och blev allt mer intresserad av övernaturliga krafter och mystik. 1547 slog han sig till ro i Salon-de-Provence och påbörjade en ny karriär som spåman och profetiaskrivare. Han gav ut en almanacka med olika spådomar och händelser som han påstod skulle hända under året. Almanackan blev fruktansvärt populär och Nostradamus fortsatte att ge ut en om året under resten av sitt liv. 

Innan sin död skrev han  även en bok, "Profetiorna" där han förutspådde en rad historiska händelser som skulle äga rum i framtiden. Enligt Nostradamus anhängare ska bland annat Hitlers tyranni, John F. Kennedys död och terrorattacken i USA 2001, ha funnits med i boken, skriver Världens Historia.  Andra hävdar att hans så kallade profetior är väldigt luddiga och skulle i stort sett kunna tolkas hur som helst. 

Hur det än är, innehåller boken även profetior för år 2017, skriver tidningen Independent. Och om man ska tro en av 1500-talets mest kända astrologer, ser vår framtid inte allt för ljus ut. 

Översvämningar och torka

Profetia: "I fyrtio år kommer regnbågen inte att synas, I fyrtio år kommer den att synas varje dag. Den torra jorden kommer att torka ut ännu mer, och det kommer att komma översvämningar där den syns"

Konflikter och död

Profetia: "Den store mannen kommer att slås ned en dag av en blixt. En ond handling, förutsagd av en framställning. Enligt denna förutsägelse annan faller nattetid. Konflikter i Reims, London, och pest i Toscana."

Ett stort slag

Profetia: "Strax före solnedgången, ska slaget starta. En stor nation är osäker. Övertagen ger hamnen inget svar. Bron och graven båda i främmande platser."

Ett försvagat Väst 

Profetia: "Två gånger sättas upp och två gånger kastas ned, öst kommer också att försvaga väst. Dess motståndare efter flera strider, jagade till sjöss kommer att misslyckas vid behov."

Det bör dock tilläggas att Nostradamus också förutspådde att jorden kommer att gå under år 1990, så profetiorna bör nog tas med en nypa salt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.