USA-demokraten Adam Schiff har blivit en central person i partiets riksrättsprocess mot president Donald Trump. Här är han på väg till en presskonferens i Capitol Hill i Washington den 21 januari.
USA-demokraten Adam Schiff har blivit en central person i partiets riksrättsprocess mot president Donald Trump. Här är han på väg till en presskonferens i Capitol Hill i Washington den 21 januari. Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT

Så blev Adam Schiff "Mr Riksrätt"

Som ung åklagare skrev Adam Schiff filmmanus för ett kriminaldrama. Nu befinner han sig mitt i en amerikansk thriller på högsta politisk nivå och syns i alla tv-sändningar från riksrättsrättegången mot president Donald Trump.

ANNONS

Ordföranden för representanthusets underrättelseutskott har blivit "Mr Riksrätt" med amerikanerna. En roll som innebär att han både hjälteförklaras och skurkstämplas.

Ordförandeskapet i underrättelseutskottet är en tung post, men normalt inte den mest synliga. Under Donald Trumps tid i Vita huset har detta förändrats.

Utskottet har behandlat flera uppmärksammade undersökningar direkt kopplade till presidentens förehavanden. Först var det Rysslandsutredningen. Nu de tv-sända riksrättsförhören. Därmed har också dess ordförande, Kaliforniendemokraten Adam Schiff, ställts i rampljuset.

Fällde spion

Schiff föddes 1960 i det liberala Massachusetts på USA:s östkust men flyttade i högstadieåldern till Kalifornien och Los Angeles med sin familj. Efter dubbla examina från prestigeuniversiteten Stanford och Harvard – i statsvetenskap respektive juridik – tog Schiff i mitten av 1980-talet jobb som åklagare.

ANNONS

Ett mål där Schiff vann en fällande dom mot en FBI-agent som spionerat åt Ryssland gav honom ett namn i juridiska kretsar. Det var också den erfarenheten som fick toppdemokraten Nancy Pelosi att så småningom rekrytera honom till underrättelseutskottet, enligt tidningen The Wall Street Journal. Det skedde några år efter att Schiff inlett sin bana som kongressledamot 2001.

Högerdemokrat?

Som kongressledamot betraktades Schiff länge som en del av partiets moderata högerflygel, rapporterar public service-kanalen NPR. Han röstade för invasionen av Irak och det kontroversiella lagpaketet Patriot Act som gav ökade möjligheter att övervaka medborgare i USA.

Schiff representerar att distrikt i Kalifornien där många amerikaner med armeniskt ursprung bor. En hjärtefråga för honom har länge varit att USA ska erkänna massmorden i det Osmanska riket på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och greker 1915–1917 som folkmord. Erkännandet blev, till Turkiets ilska, verklighet i slutet av oktober. På sin hemsida stoltserar Schiff med att han en gång höll ett tal i representanthuset helt på armeniska.

Vid sidan av karriären är Schiff en mångårig maratonlöpare, även om han i 50-årsåldern börjat favorisera triathlon. Kongressledamoten säger till träningssajten Good att träningen hjälper honom att stressa av och rensa huvudet, något han under Trumps styre "behöver mer än någonsin".

ANNONS

Hjälte och skurk

Schiff är även vegan och har på Twitter tackat New Jerseysenatorn och presidentaspiranten Cory Booker för veganska cupcakes.

Det manusförfattande som Schiff började med på 1990-talet och som han enligt NPR alltjämt ägnar sig åt på fritiden har hittills inte lett till någon filmatisering. Nu spelar Schiff i stället en central roll i ett verkligt politiskt drama med fokus på USA:s presidentämbete. Och där är han antingen skurk eller hjälte, beroende på vem du frågar.

För Demokraternas sympatisörer har Schiff blivit en lågmäld men nitisk försvarare av landets grundlag. President Trump å sin sida avfärdar riksrättsförhören som en häxjakt och har pekat ut Schiff som "dubbelkorrupt" och "opålitlig".

Ivar Andersen/TT

Född: 1960 i Massachusetts.

Karriär: Åklagare vid den federala Åklagarmyndighetens Los Angeles-kontor, ledamot i Kaliforniens delstatsparlament, ledamot i kongressens representanthus sedan 2001 där han sedan 2015 leder underrättelseutskottet.

Kuriosa: Är vegan, tävlar i triatlon och skriver på fritiden manus till ett "spiondrama".

Källor: USA:s representanthus, NPR.

ANNONS