Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Carl Skau, svensk ambassadör och biträdande representant i FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.

Säkerhetsrådet vill besöka Burma

FN:s säkerhetsråd har haft ett nytt möte om situationen i Burma. En resa till Burma och möjligheterna till en resolution var några punkter som diskuterades.

- Förhandlingar om en resolution kommer att inledas kanske redan den här veckan eller i nästa vecka, säger Carl Skau, svensk ambassadör och biträdande representant i säkerhetsrådet, till TT.

Situationen i Burma togs upp av säkerhetsrådet på initiativ av bland andra Sverige. Vid mötet närvarade även UNCHR för att informera om läget.

Bland annat diskuterades ett frivilligt återvändande för alla de rohingyer som tvingats fly till Bangladesh och vikten av ansvarsutkrävande för de brott som har begåtts. Även det humanitära stödet till Bangladesh togs upp.

- Stödet måste fortsätta och egentligen öka i omfattning. Det finns i dag en risk för en kris i krisen nu när monsunregnen börjar.

Under den slutna delen av mötet kom rådet fram till två slutsatser.

- Generalsekreteraren uppmanades att omedelbart tillsätta ett särskilt sändebud för Myanmar (Burma). Det beslutades också att rådet ska försöka göra en resa till Myanmar, också för att bidra till fortsatt tryck för en lösning, säger Carl Skau.

Den senaste våldsvågen i delstaten Rakhine tog fart den 25 augusti i fjol. Under hösten beräknas närmare 700 000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh.