Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Israelisk polis på post i Jerusalems gamla stad.

Säkerhetsrådet reagerar på Trumps beslut

FN:s säkerhetsråd höll ett extrainsatt möte efter president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Reaktionen på "vredens dag": Massiva palestinska protester, många skadade och två skjutna till döds av israeliska soldater.

Sverige och sju andra rådsmedlemmar hade begärt mötet i New York.

– Tanken när vi kallade till mötet var dels att framföra budskapen från de europeiska länderna, dels mana till lugn och besinning och undvika våldsutövande. Vi har redan sett att beslutet lett till en hel del sammandrabbningar i regionen, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT.

I sitt tal inför rådets 15 medlemsländer tryckte han på hur viktigt det är att USA levererar trovärdiga konkreta förslag om hur en fredsprocess kan se ut.

Efter mötet uttalade Sverige och övriga EU-länder i rådet att Trumps beslut om att flytta ambassaden från Tel Aviv riskerar att försvåra en fredsprocess och leda till ytterligare spänningar i regionen. Dessutom strider ambassadflytten mot säkerhetsrådets beslut om en tvåstatslösnig och internationell rätt, anser länderna.

Det amerikanska beslutet riskerar att försvåra en fredslösning, säger Olof Skoog.
 

Alla mot USA

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley gjorde klart att Trump tänker fortsätta engagera sig för att nå en israelisk-palestinsk fredsuppgörelse. Men Storbritannien kritiserade Trumps ambassadbeslut för att vara "ohjälpsamt".

Vi är 14 mot 1, konstaterar Olof Skoog.

Den palestinska islamiströrelsen Hamas utropade fredagen till "vredens dag" efter Trumps besked. Och i samband med den muslimska fredagsbönen rök palestinier ihop med israeliska säkerhetsstyrkor i Jerusalems gamla stad och på Västbanken – i Hebron, Betlehem och Nablusområdet – enligt AFP.

I Khan Yunis i södra Gaza, vid gränsen till Israel, sköts en 30-årig palestinier ihjäl, rapporterar AFP med hänvisning till det palestinska hälsodepartementet. På kvällen kom uppgiften om ett andra dödsoffer.

Enligt den israeliska militären höll hundratals palestinier på med att bränna däck och kasta sten mot soldater på den israeliska sidan när eld öppnades mot "två ledande uppviglare". Israelerna använde även gummikulor och tårgas, enligt den palestinska ambulanstjänsten inom Röda halvmånen.
 

Ny intifada

Israel satte in bombflyg mot militära mål i Gaza på kvällen. 14 personer skadades, meddelade en palestinsk källa.

Enligt israeliska källor var flygen vedergällning för tre raketattacker från Gaza, uppger nyhetsbyråer. En raket sköts ner, en landade i ödemark och den tredje föll i staden Sderot. Det fanns inga omedelbara uppgifter om eventuellt skadade.

Den palestinska organisationen PLO:s chefsförhandlare Saeb Erekat säger att palestinierna inte kommer att samtala med USA om inte Trump tar tillbaka sitt beslut om Jerusalem.

Hamasledaren Ismail Haniya har manat palestinierna till en ny tredje intifada, ett protestuppror, mot Israel. Vid de tidigare 1987–1993 och 2000–2005 dog tusentals palestinier och över tusen israeler.

När man pratar med palestinier på gatorna säger de att "vi har inget att vara återhållsamma för längre" och att en ny intifada kommer, frågan är bara när, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, som på förmiddagen befann sig vid Damaskusporten och då bedömde läget i Jerusalem som "väldigt spänt".

Man ska inte vänta sig att nästa intifada ser likadan ut som de tidigare. Den kanske inte blir våldsam på samma sätt, det kanske blir en långvarig generalstrejk i de palestinska områdena, en slags civil olydnadsprocess.