Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
FN:s säkerhetsråd röstade på lördagen igenom resolutionen. Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog har varit drivande i frågan. Bild: Craig Ruttle

Säkerhetsrådet överens efter Rysslands svängning

FN:s säkerhetsråd röstade på lördagskvällen igenom en resolution om en 30 dagar lång vapenvila i Syrien. Beslutet togs enhälligt efter att Ryssland valt att inte utnyttja sin vetorätt och istället röstade för resolutionen.

Resolutionen innebär att flyganfallen över östra Ghouta i Syrien stoppas i 30 dagar för att humanitär hjälp ska nå de hundratusentals civila som drabbats av den senaste tidens attacker. Resolutionen lades fram av Sverige och Kuwait.

Det var länge osäkert om resolutionen skulle gå igenom. Omröstningen har skjutits upp flera gången de senaste dygnen. Säkerhetsrådets medlemsstater har genomfört en intensiv övertalningskampanj mot Ryssland, som från start övervägde att utnyttja sin vetorätt mot resolutionen.

Sverige har varit drivande i att få igenom resolutionen. Utrikesminister Margot Wallström (S) talade under lördagen med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i telefon.

Ryssland svängde dock i sista stund och klockan 20 på lördagskvällen svensk tid kunde säkerhetsrådet enhälligt rösta igenom resolutionen.

Margot Wallström är nöjd.

– Det är glädjande, framför allt för civilbefolkningen. Bara den senaste veckan har minst 121 barn fått sätta livet till, säger hon till TT.

Resolutionen ses som en framgång för säkerhetsrådet då Ryssland vid elva tidigare tillfällen lagt sitt veto mot en resolution rörande kriget i Syrien.

Många döda civila

Syftet med vapenvilan är att humanitär hjälp ska nå de belägrade invånarna i östra Ghouta, där över 500 civila dödats i den senaste veckans flygangrepp mot den rebellstyrda enklaven. Humanitära organsationer har de senaste åren haft svårt att få tillträde till östra Ghouta.

LÄS OCKSÅ: "Dödar de barnen har Syrien ingen framtid"

Resolutionen manar till vapenvila i hela Syrien, inte bara östra Ghouta, med undantag för insatser mot IS, al-Qaida och närstående grupper.

Östra Ghouta ligger utanför huvudstaden Damaskus. Omkring 400 000 människor bor i den belägrade enklaven som kontrolleras av jihadistiska och andra rebellgrupper. Styrkor som stöder regimen, uppbackade av Ryssland, har sedan i söndags gått på offensiv för att ta tillbaka ett av de sista starka rebellfästena i landet.

Kriget i Syrien har nu pågått i sju år och krävt hundratusentals döda och tvingat halva landets befolkning på flykt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.