Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En spontan minnesplats för offren i masskjutningen vid hotellkomplexet Bellagios fontän.

Säkerhet i fokus när Las Vegas hedrar offren

Säkerheten på hotellkomplexen har skärpts och polisen hårdbevakar paradgatan The Strip. Människorna i Las Vegas står enade i tragedin efter söndagens masskjutning.

Den 30-gradiga solen steker över Las Vegas, casino- och nöjesmetropolen i Nevada i sydvästra USA. Invånare, turister, musiker och artister fyller den knappt sju kilometer långa paradgatan The Strip.

Polisbilar står parkerade i vart och vartannat kvarter.

Plakat och värmeljus

- Jag som är uppvuxen här är van vid sorlet och ljudnivån. Men nu är det väldigt tyst. Att det här händer i ett samhälle dit folk kommer för att få en paus från politik och hat är väldigt jobbigt, säger 19-åriga Isabella Schleiker som är uppvuxen i Spring Valley, tio minuter från The Strip.

Tillsammans med vännen Caroline Atwell, 21, besöker Isabella den världskända fontänen vid hotellkomplexet Bellagio.

På ett träd och längs ett räcke har det satts upp plakat och ställts ut värmeljus för att hedra offren. Isabella och Caroline, som båda var hemma när skjutningen skedde, har skrivit varsin hälsning på ett av plakaten.

- Det är helt otroligt att känna hur det här samhället är som en familj just nu. Att se hur alla går samman och stöttar varandra. Jag har aldrig känt mig så nära människor, säger Caroline.

”USA inte immunt”

Den misstänkte skytten Stephen Paddock, 64, tog minst 58 människors liv och skadade över 500 när han sköt från ett fönster på 32:a våningen på hotellet Mandalay Bay i söndags kväll.

Masskjutningen, som är den värsta i USA:s moderna historia, har skapat debatt kring säkerhetsfrågor och väckt nytt liv i diskussionen om landets liberala vapenlagar.

- Det är tragiskt, jag vill inte se någon skadas, speciellt inte oskyldiga människor. Det är dags för USA att inse att vi inte är immuna mot sådana här saker, säger en gatumusiker som kallar sig Orange.

Han sitter och spelar gitarr på ett räcke nära hotellkomplexet Wynn, drygt fem kilometer norrut från Mandalay Bay på The Strip.

Wynn är ett av hotellen som har skärpt sin säkerhet och polisnärvaro efter dådet. När TT:s utsände besöker hotellet står tre polisbilar parkerade utanför receptionen. En hotellanställd öppnar en gästs väska utanför entrén.

”Väldig känslig situation”

- Det är en väldigt känslig situation just nu, säger en av säkerhetsvakterna på hotellet.

När TT frågar om polisens närvaro är informationen knapp, vi blir ombedda att inte fotografera på privat område.

”I nuläget ger vi inte några kommentarer gällande vår specifika säkerhet eller vår policy”, säger Aleksandra Koryzno, talesperson för Wynn, i ett mejl.

- Jag tror att det kommer att bli allt vanligare med metalldetektorer, säger gatumusikern Orange och fortsätter att spela på sin akustiska gitarr.

Människor promenerar i Wynns flådiga trädgård där vattenfall och en stor fontän är installerad. Ur högtalarna hörs musik från Disney-filmen Skönheten och odjuret.

Komplex bild

På motsatt sida av The Strip, sett från Bellagios massiva fontän, står ett par halvnakna kvinnor iklädda gröna vingar och vill ha pengar för ett foto, en målande bild av hur livet i Las Vegas trots allt fortsätter som vanligt.

Paradgatan flankeras av flera stora elektroniska reklamskyltar med budskapet ”Vi har varit här för er i härliga tider, tack för att ni är här för oss nu” och hashtaggen #VegasStrong som används flitigt i sociala medier.

- Oavsett om du är turist eller lokalinvånare så är det väldigt viktigt att du är här, säger Isabella Schleiker.

Caroline Atwell är också positiv till att många är ute på stan och uttrycker sitt stöd.

- Bara på ett sådant här plakat, en sådan liten yta, kan man se att människor från hela världen bryr sig. Hela samhället visar verkligen sitt stöd, säger hon.

Donerar blod

Universitetssjukhuset UMC strax norr om Las Vegas centrala delar är överbelagt av allvarligt skadade efter skjutningen. Människor har uppmanats att donera blod sedan i måndags. Isabella ska ge blod efter sitt besök vid Bellagios fontän.

TT: Tror ni att det blir några förändringar kring säkerhet och vapenlagar?

- Jag försöker att inte se politiken i det här. Så klart kommer det att bli förändringar, troligtvis på hotell och allt sådant. Nu vill jag bara fokusera på att vi ska gå samman och hjälpa offren för den här tragedin. Vi vet ännu inte alla detaljer i det här, säger Isabella.

- Som Isabella säger så tycker jag det viktigaste är att vi försöker fokusera på att vara där för de anhöriga och deras familjer, samt hjältarna som var först på plats och är otroligt modiga, säger Caroline.