Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Milos Zeman har återvalts till president i Tjeckien. Arkivbild.

Ryssvänlige Zeman återvald i Tjeckien

Den sittande presidenten Milos Zeman har återvalts till president i Tjeckien. Han vann i en tät andra valomgång mot sin rival Jiri Drahos.

Zeman vann med 51,55 procent av rösterna över Drahos som fick 48,44 procent när 99,35 procent av rösterna var räknade på lördagseftermiddagen.

De båda kandidaterna gick till val med vitt skilda politiska visioner. I Zemans retorik har det funnits främlingsfientliga inslag och 73-åringen är personlig vän med Vladimir Putin. Den mer liberale Drahos ville å sin sida se att Tjeckien blir ett av EU:s kärnländer och betraktar den ryska regeringen som en fiende.

Stöder Trump

Zeman, var tidigare socialdemokratisk premiärminister, men han har senare skapat ett eget mitten-vänsterparti. Han har sitt stöd främst på landsbygden.

Analytiker som intervjuats av nyhetsbyrån Reuters konstaterar nu att valresultatet speglar den kraftiga skiljelinjen mellan liberaler och konservativa som för närvarande präglar politiken i delar av Europa och i USA.

Milos Zeman var en av få europeiska toppolitiker som stödde Donald Trumps kandidatur till 2016 års presidentval i USA.

Han har också haft ett ljumt förhållande till EU. Han gör gärna affärer med Kina, har kallat flyktingkrisen för en "organiserad invasion" och muslimer för "omöjliga att integrera".

- Zeman har inte ifrågasatt det tjeckiska medlemskapet i EU, men han har å andra sidan sagt att han skulle välkomna en folkomröstning om medlemskapet och i praktiken har han uttryckt avvikande inställning till både EU och Nato, säger den politiska analytikern Michael Romancov.

"Våg av energi"

- Jag vill gratulera valvinnaren Milos Zeman till segern, hälsade utmanaren Jiri Drahos när valresultatet stod klart.

Men Drahos, som är professor i kemi, betonade samtidigt för sina besvikna anhängare hur långt man trots allt nått i valet.

- Vi vann inte, men vi förlorade inte heller. Jag är mycket glad för denna våg av energi. Jag är övertygad om att denne energi inte kommer att gå förlorad, utan den kommer att bli kvar.

-