Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik. Arkivbild.
Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik. Arkivbild.

"Rysslandsrapporten är en seger för Trump"

Rysslandsutredningen som nu har offentliggjorts – om än nedkortad – är en seger för president Donald Trump. Det säger USA-forskaren Frida Stranne som betonar att vi inte har sett slutet av debatten – och hon får medhåll av kollegan Erik Åsard.

ANNONS
|

Rapporten slår fast att Ryssland visserligen försökte påverka det amerikanska presidentvalet 2016 när Donald Trump kom till makten, men att Trumps valkampanj inte samarbetade med ryssarna. Stranne säger att slutsatsen göder Trumps etablissemangskritik, som han nu kommer att kunna spä på ytterligare.

- Det är precis det som Trump behöver få fastslaget, det är en stor seger för honom i och med att han kan fortsätta påstå att han varit utsatt för en förtalskampanj eller att hans motståndare varit ute efter honom, säger Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad.

ANNONS

Uppmanar till självkritik

Frida Stranne tycker att både medier och Trumps politiska motståndare har anledning att vara självkritiska med tanke på det fokus som varit på eventuella kopplingar mellan Ryssland och hans kampanj sedan han tillträdde.

- Ibland har man fått känslan av att det finns underlag för riksrättsåtal, när det inte har funnits några indikationer på det. Trump har åstadkommit mycket under sin tid vid makten, men mycket har hamnat i skymundan på grund av det ständiga fokuset på Rysslandsutredningen, säger Stranne.

Men ännu är inte frågan helt överspelad.

- Demokraterna kommer att göra vad de kan för att gå igenom rapporten och ställa följdfrågor vid förhör i kongressen, för att visa på att Trump har agerat på ett icke-presidentaktigt sätt, säger hon.

Ett strategiskt drag?

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, håller med om att debatten kommer att fortsätta, framför allt om huruvida Trump har gjort sig skyldig till att försöka påverka utredningen. Erik Åsard tycker att det är särskilt intressant att utredaren Robert Mueller inte uttalar sig definitivt åt endera hållet i frågan – något som skulle kunna vara ett strategiskt drag.

ANNONS

- I rapportens inledning finns en pm från justitiedepartementet som slår fast att det inte går att åtala en sittande president. Just Trumps eventuella förhindrande av rättvisan är själva nyckelfrågan som kommer att dominera debatten. I stället för att sätta ned foten, så lämnar han det till kongressen att avgöra.

- När Trump återigen blir en civilperson efter sitt presidentskap kan man återkomma till detta och åtala honom i civila domstolar, men det är en mycket senare historia.

TT

ANNONS