Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Många räknar med att det kommer att bli besvärligt för vanliga människor och att Putin kommer att dra åt tumskruvarna ytterligare.”, säger DN:s korrespondent Anna-Lena Laurén. Bild: DN,  DN/TT
”Många räknar med att det kommer att bli besvärligt för vanliga människor och att Putin kommer att dra åt tumskruvarna ytterligare.”, säger DN:s korrespondent Anna-Lena Laurén. Bild: DN, DN/TT

Rysslandskorren: "Folk i Ryssland är oroliga"

Under natten kom nyheten att ryska trupper redan tros ha korsat gränsen till Donetsk och Luhansk. Anna-Lena Laurén, korrespondent för DN i Ryssland, menar att den ryska befolkningen nu oroar sig för sanktioner.
– Det kommer ju att komma sanktioner, så nu är folk oroliga för vilka, säger hon från en bil knappt 30 mil norr om gränsen till Luhansk.

På en knastrig telefonlinje från sydvästra Ryssland, ett tiotal mil från den ukrainska gränsen berättar Anna-Lena Laurén om hur stämningen förändrats det senaste dygnen.

– Jag sitter i en bil utanför Voronezj på väg till en så kallad flyktingmottagning, så du får fatta dig kort, säger hon.

LÄS MER: Uppgifter: Ryska trupper redan i östra Ukraina

Hur har stämningen förändrats i Ryssland det senaste dygnet?

– Folk, åtminstone de som jag känner, har blivit väldigt oroliga och många har en känsla av hopplöshet. De tror att ryssarna kommer att få lida. Att det kommer att komma sanktioner och många räknar med att det kommer att bli besvärligt för vanliga människor och att Putin kommer att dra åt tumskruvarna ytterligare.

”Oändlig historieföreläsning”

Hon dömer också ut Vladimir Putins tv-sända tal, där han redogjorde för sin syn på Ukraina och Rysslands och Ukrainas historia. I talet gick han hårt åt Ukraina och sa bland annat att landet är en amerikansk koloni med en marionettregering.

– Han har haft en oerhört aggressiv retorik och talet var egentligen som en oändlig historieföreläsning. Och med en historietolkning som aldrig skulle godkännas av historiker. Han tycks ha blivit besatt av det här med att Ukraina inte existerar och verkar mer och mer isolerad och tycks ytterligare ha tappat kontakten med verkligheten.

Karta över området. Voronezj, där Anna-Lena Laurén befinner sig ligger i sydvästra Ryssland, knappt 30 mil från gränsen till Luhansk. Bild: Johan Hallnäs
Karta över området. Voronezj, där Anna-Lena Laurén befinner sig ligger i sydvästra Ryssland, knappt 30 mil från gränsen till Luhansk. Bild: Johan Hallnäs

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.