Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ryska stridsvagnar rycker fram i övningen Zapad-2017 som ägde rum i fjol. Arkivbild.

Rysslands största övning rullar i gång

Nu drar den största militärövningen i Rysslands historia i gång. Vostok-2018 kritiseras av Nato, men ska besökas av såväl president Vladimir Putin som hans kinesiske kollega Xi Jinping.

Övningen inleds i Sibirien på tisdagen. Hundratusentals ryska soldater deltar, jämte styrkor från Kina och Mongoliet.

Försvarsminister Sergej Sjojgu har sagt att Vostok-2018 i manskap räknat blir dubbelt så stor som Zapad-81, den största övningen under Sovjettiden. Det skulle innebära att 300 000 ryska soldater deltar, och tiotusentals militära fordon.

- Föreställ er 36 000 militära fordon som rör sig samtidigt: stridsvagnar, stridsfordon, pansarbandvagnar. Och allt detta naturligtvis i förhållanden som ligger så nära en riktig strid som möjligt, säger Sjojgu.

Den senaste ryska övningen i regionen, Vostok-2014, var hälften så stor med 155 000 deltagande soldater.

Inför den ryska övningen har inget lika tydligt scenario kommunicerats. Enligt Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker med inriktning på Ryssland vid Totalförsvarets forskningsinstitut, handlar det om två fiktiva länder som står emot varandra. Det gör att man kan öva att ha två stora operationer i gång samtidigt. Han säger att Ryssland övar för presumtiva konflikter i såväl Östasien som i Europa, Kaukasien och Centralasien.