Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Rysslands regering avgår

Rysslands regering avgår – efter att presidenten Vladimir Putin hållit ett tal där han meddelat att stora förändringar kommer ske i landets konstitution. Förändringarna kommer vara betydande för maktbalansen i landet, enligt premiärministern Dmitrij Medvedev.

Hela Rysslands regering avgår, det meddelade landets premiärminister Dmitrij Medvedev under onsdagen.

Beskedet kommer efter president Vladimir Putins årliga tal i parlamentet. Enligt Medvedev beskrev Vladimir Putin flera grundläggande förändringar i Rysslands konstitution i sitt tal som gör att regeringen i sin nuvarande form väljer att avgå, skriver ryska Sputnik.

– När dessa förändringar antas, vilket Putin uppgett med all sannolikhet kommer ske efter diskussioner, kommer det att innebära betydande förändringar inte bara för ett antal punkter i konstitutionen, utan även för maktbalansen i sin helhet, säger Dmitrij Medvedev, enligt Sputnik.

Enligt premiärminister kommer Vladimir Putins förändringar gälla den verkställande delen, den lagstiftande delen och den rättsliga delen i landets konstitution.

Medvedev uppger vidare att regeringen avgår för att ge presidenten utrymme att genomföra sina förändringar.

– I detta sammanhang är det uppenbart att vi som ryska federationens regering bör ge presidenten i vårt land möjlighet att fatta alla beslut som krävs för detta. Och under dessa omständigheter tror jag att det är korrekt att den ryska regeringen i enlighet med artikel 117 i konstitutionen i sin nuvarande sammansättning ska avgå, säger Dmitrij Medvedev, enligt Sputnik.

LÄS MER: Experten efter ryska regeringens avgång: "Inte en fråga om demokratisering"

Vill ge parlamentet nya befogenheter

President Vladimir Putin kommer att besluta om hur den nya regeringen ska se ut och uppmanar Dmitrij Medvedev och den nuvarande regeringen att stanna kvar vid sina tjänster tills den nya regeringen är utsedd.

I sitt tal meddelade Putin även att han vill ge parlamentet utökade befogenheter. Bland annat ska parlamentet få makten att välja landets premiärminister. Samtidigt vill han behålla ett starkt presidentsystem.

Putin flaggade även för att en folkomröstning kommer genomföras gällande de planerade ändringarna i landets konstitution.

– Jag anser att det är nödvändigt att landets medborgare får rösta om ett helt paket med föreslagna ändringar i landets konstitution, sa Vladimir Putin under sitt tal, enligt TT.

Men något datum för när en sådan omröstning skulle utföras framkom inte.

Tar chefsrollen i säkerhetsrådet

Enligt landets nuvarande konstitution måste Putin lämna presidentposten vid nästa val, år 2024. Det har tidigare spekulerats i om presidenten kommer försöka reformera det politiska systemet innan dess.

Dmitrij Medvedev har ingått i Putins närmsta krets sedan 1990-talet och har varit Rysslands premiärminister sedan 2012. Mellan 2008 och 2012 var han Rysslands president, innan dess var han vice premiärminister i landet.

Dmitrij Medvedev kommer nu ta rollen som biträdande chef för Rysslands säkerhetsråd.

LÄS MER: Jan Höglund: Premiärministern en bricka i Putins maktspel

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.