Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryssland och Ukraina har beskyllt varandra för en attack mot ett rysk fångläger där ett stort antal ukrainska soldater dog. Nu uttrycker Rysslands ambassad i London besvikelse över att soldaterna inte avrättades.
Ryssland och Ukraina har beskyllt varandra för en attack mot ett rysk fångläger där ett stort antal ukrainska soldater dog. Nu uttrycker Rysslands ambassad i London besvikelse över att soldaterna inte avrättades.

Rysslands ambassad i London vill hänga ukrainska soldater

Efter att ett stort antal ukrainska soldater som var med och försvarade stålverket Azovstal dödats i samband med en attack mot ett ryskt fångläger uttrycker nu Rysslands ambassad i London besvikelse över att de inte har kunnat avrättas.
”De förtjänar en förnedrande död”, skriver ambassaden på sitt officiella Twitterkonto.

Både Ryssland och Ukraina har bekräftat att ett stort antal tillfångatagna ukrainska soldater som försvarade stålverket Azovstal i Mariupol har dödats i samband med en beskjutning av ett fångläger nära den ryskockuperade staden Oljonivka.

Fler än 70 personer ska ha skadats och 53 personer ska ha dött i attacken, men ländernas åsikter går isär kring vem som ska hållas ansvarig för den.

LÄS OCKSÅ: Krigsfångar dödades när fängelse bombades

”Förtjänar avrättning”

Ryssland påstår att ukrainska styrkor ska ha dödat soldaterna för att visa andra soldater att man inte tillåter någon att kapitulera, medan Ukraina menar att attacken beordrats av Ryssland för att dölja krigsbrott.

Men på lördagen trappades ordkriget upp ytterligare när den ryska ambassaden i London i ett inlägg på Twitter uttryckte besvikelse att de nu avlidna soldaterna inte kunde dödas på ett annat sätt, vilket även Dagens Nyheter har rapporterat om.

”Azovmilitanterna förtjänar avrättning, inte död genom arkebusering utan genom hängning, eftersom de inte är riktiga soldater. De förtjänar en förnedrande död”, skriver ambassadens officiella Twitterkonto tillsammans med hashtaggen ”StopNaziUkraine”.

”Medvetet krigsbrott”

Detta är dock inte första gången som företrädare för Ryssland varken kallat ukrainska soldater för nazister eller vill att de ska avrättas.

Bland annat har Leonid Slutskij, ordförande i Rysslands utrikesutskott, krävt att förbudet mot dödsstraff i landet ska upphävas av den anledningen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kallat angreppet mot fängelset ett ”medvetet krigsbrott”. Landets riksåklagare Andrij Kostin inledde på lördagen en utredning om så kan vara fallet, och FN har uppmanat alla inblandade parter göra detsamma.

LÄS OCKSÅ: Kreml hotar att stoppa västerländska medier

LÄS OCKSÅ: Lavrov: Rysslands mål är att avsätta Zelenskyj

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.