Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Ryssland kommer att bli först”, säger Kirill Dmitriev, chef för Rysslands statsägda förmögenhetsfond, om Rysslands vaccin mot covid-19. Här syns han till höger när han skakar hand med Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Alexei Nikolsky

Ryssland vill lansera vaccin om två veckor

Ryssland planerar att lansera ett vaccin mot covid-19 den 10 augusti, rapporterar CNN. Resultatet av testningarna är dock inte offentliggjort och det finns flera frågetecken kring vaccinets säkerhet och effektivitet.

Det ryska vaccinet mot covid-19 skapas av Moskvabaserade Gamaleya Institute. Ryssland planerar att godkänna vaccinet för att distribueras till allmänheten, men enligt amerikanska tv-kanalen CNN kommer vårdpersonal att få tillgång till det först.

– Amerikanerna blev förvånade när Sputnik kom. Det är likadant med det här vaccinet. Ryssland kommer att bli först, säger Kirill Dmitriev, chef för Rysslands statsägda förmögenhetsfond, till CNN.

Flera frågetecken

Det finns dock stora tveksamheter kring vaccinets säkerhet och effektivitet och Ryssland har inte offentliggjort några data från testningen.

Det ryska vaccinet är fortfarande i fas två, men man planerar att slutföra den på måndag 3 augusti. Därefter är planen att fortsätta testningen samtidigt som man börjar vaccinera vårdpersonal.

Ryska försvarsministeriet uppger att ryska soldater har ställt upp för frivilliga, mänskliga tester, enligt CNN.

LÄS MER: Nytt sprayvaccin mot corona testas i Göteborg

Astra Zenecas vaccin ger antikroppar

På flera platser världen över framställer och testar man vaccin, men många flaggar för att mycket arbete kvarstår och att det kommer att dröja innan man kan vaccinera allmänheten.

Förra veckan kom beskedet att Astra Zenecas vaccin AZD1222 ger antikroppar mot covid-19, utan allvarliga biverkningar.

– Det visar det man kunde tro att den borde visa. Man är så pass duktig i dag på att ta fram vacciner. Allting annat hade varit något av en katastrof för Astra Zeneca. Nu ska man testa det i verkligheten, sa statsepidemiolog Anders Tegnell.

LÄS MER: Tegnell: Får man covid-19 blir man immun

LÄS MER: Astrazeneca ska leverera 400 miljoner vaccindoser

Men han tror inte att svenskarna kommer att få tillgång till något vaccin i år, utan snarare i början av nästa år.

Enligt ryska forskare har de kunnat utveckla ett vaccin så snabbt jämfört med andra länder eftersom det handlar om en modifierad version av ett redan existerande vaccin, skriver CNN. Kanalen skriver dock att det är den metoden andra länder och företag också använder.

Kanalen skriver också att ryska myndigheter uppger att de snabbar på godkännandet av vaccinet på grund av den pågående pandemin och Rysslands egna problem med viruset.

LÄS MER: Britt-Marie möter: Astrazenecas styrelseordförande Leif Johansson om coronavaccin och framtiden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.