Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inför mötet i Pyongyang i söndags.

Ryssland: Vi har bjudit hit Kim Jong-Un

Nordkorea uppges ha gått med på att låta observatörer undersöka en provsprängningsplats för kärnvapen som det slutna landet tidigare uppgett att man förstört, enligt uppgifter från USA:s utrikesminister Mike Pompeo till tidningen The New York Times. Samtidigt säger Ryssland att man bjudit diktator Kim Jong-Un till landet.

Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov har inbjudan framförts, men tid och plats för besöket har ännu inte fastställts. Även Sydkoreas president Moon Jae-In säger att Kim ska besöka Ryssland inom kort, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters.

Parallellt kommer uppgifter om att Rysslands biträdande utrikesminister diskuterat situationen på den koreanska halvön med sin nordkoreanska kollega i Moskva. De två ska ha kommit överens om att stärka säkerhetssamarbetet i regionen, skriver Reuters.

Konkret steg

Kort dessförinnan sade Pompeo att Kim gett löfte om att resterna av testanläggningen Punggye-ri ska få undersökas. Den består av ett nätverk av tunnlar där Nordkorea säger att man genomfört samtliga av landets kärnvapentester, bland annat vad man har påstått var en lyckad provsprängning av en vätebomb i september i fjol.

Om observatörer släpps in för att kunna bekräfta att anläggningen förstörts skulle det vara ett av få konkreta steg som Nordkorea tagit för att uppfylla sitt åtagande om kärnvapennedrustning.

Nordkorea genomförde en sprängning av anläggningen i slutet av maj, inför inbjudna medier. Men det är oklart hur stor del av den som verkligen förstördes.

Andra toppmöte?

Uttalandet från USA:s utrikesdepartement efter mötet mellan Kim och Pompeo klargör inte om man kommit överens om varifrån en eventuell observatörsgrupp skulle komma.

Under det två timmar långa mötet diskuterades även ett kommande andra toppmöte mellan länderna.

"Vi fortsätter att göra framsteg mot de överenskommelser som slöts vid toppmötet (mellan Kim och Trump) i Singapore. Tack för att ni tog emot mig och mitt team", skriver Pompeo på Twitter efter mötet.