Ryssands utrikesminister Sergej Lavrov. Under tisdagen meddelade departementet han är högst ansvarig för att Ryssland utvisar svenska diplomater från Ryssland.
Ryssands utrikesminister Sergej Lavrov. Under tisdagen meddelade departementet han är högst ansvarig för att Ryssland utvisar svenska diplomater från Ryssland.

Ryssland utvisar fyra svenska diplomater

Ryssland utvisar fyra svenska diplomater, uppger Sveriges utrikesminister Ann Linde på Twitter.

ANNONS
|

Den 5 april utvisade Sverige tre ryska diplomater med motiveringen att de bedrivit illegal underrättelseverksamhet i landet och som ett svar på Rysslands invasion av Ukraina.

I samband med att de ryska diplomaterna utvisades sa Sveriges utrikesminister Ann Line att regeringen räknade med att Ryssland kunde svara med att utvisa lika många svenska diplomater.

– Det är inte en lätt sak att utvisa diplomater och det får alltid konsekvenser även på våra egna ambassad och vårt egna generalkonsulat, vi måste alltid väga våra egna intressen mot att vi nu bedömer att det är nödvändigt att utvisa en del, sa Ann Linde under en presskonferens.

ANNONS

Ann Linde: ”Kommer svara”

Flera internationella medier rapporterar att Ryssland nu beslutat att utvisa tre svenska diplomater, med hänvisning till det ryska utrikesdepartementet.

Sveriges utrikesminister Ann Linde uppger på Twitter att det handlar om fyra svenska diplomater.

”Det ryska agerandet är omotiverat och oproportionerligt. Genom att utvisa västerländska diplomater spär Ryssland på sin internationella isolering. Sverige kommer att på lämpligt sätt svara på Rysslands obefogade agerande”, skriver Linde.

I början av april fattade ett stort antal europeiska länder beslut om att utvisa ryska diplomater.

Ryssland har i sin tur svarat med att utvisa diplomater från den aktuella länderna. Under måndagen utvisades till exempel 40 tyska diplomater från Ryssland.

LÄS MER:Trots flera ryska spioner – därför utvisas bara tre diplomater

LÄS MER:Ryssland utvisar 40 tyska diplomater

LÄS MER:Ryssland utvisar 31 europeiska diplomater

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS