Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ryssland: Syriskt stridsflyg bakom attacken

Ryssland uppger enligt AFP nu att det var Assad-regimens stridsflyg som under gårdagen genomförde en räd i Idlibprovinsen i Syrien. I attacken uppges 72 personer ha dött, varav ett 20-tal ska vara barn. Enligt Ryssland ska attacken ha riktats mot ett "terroristlager" där det förvarades giftiga ämnen.

Gårdagens dödliga kemattack har fördömts av stora delar av världssamfundet och enligt både nyhetsbyråerna AFP och Reuters uppger även Assad-regimens bundsförvant Ryssland att det var syriska stridsflyg som genomförde attacken. 

Ryssland uppger enligt AFP dock att attacken var riktad som ett lager som tillhörde terrorister och att det i lagret förvarades giftiga ämnen. 

Enligt det Syriska människorättsobservatoriets nya sammanställning av dödsoffren, som AFP hänvisar till, ska omkring 70 personer ha omkommit. Av de döda uppges ett 20-tal vara barn. 

USA fördömer 

Efter attacken fördömde bland andra USA:s utrikesminister Rex Tillerson dådet. 

Utrikesministern beskrev den syriska regimens handlingar som brutala och skamlösa och uppmanade även den syriska presidenten Bashar al-Assads allierade, Ryssland och Iran att se till att något liknande inte skulle inträffa igen. 

"De som försvarar och stöder honom, inklusive Ryssland och Iran, ska inte ha några illusioner om Assad och hans avsikter. Den som använder kemiska vapen för att attackera sitt eget folk visar ett fundamentalt förakt för mänsklig anständighet och måste ställas till svars", uppgav Tillerson i ett uttalande. 

Ryssland: Syrien anföll terroristlager 

Reuters rapporterar att Ryssland förklaring till den dödliga kemattacken är att gasen som dödade ett stort antal av offren läckte ut från lagret när det attackerades av syriska stridsflyg.

Bashar al-Assad förnekade under gårdagen att regimen utfört en kemattack.  

FN har ännu inte pekat ut någon som ansvarig för dådet. FN-säkerhetsråd har under onsdagen kallat till ett möte med anledning av attacken.

Storbritannien, Frankrike och USA har presenterat ett utkast till en resolution från säkerhetsrådet, där den misstänkta attacken med giftig gas fördöms.

Enligt TT kräver länder i utkastet att en grundlig utredning genomförs av händelsen omgående och att Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) så snabbt det går ska rapportera resultatet av en sådan utredning. 

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström fördömde under tisdagen attacken. I ett skriftligt uttalande skrev ministern att "uppgifterna väcker avsky" och att Sverige "fördömer all kemvapenanvändning och tillhör de länder i FN-säkerhetsråd som aktivt driver frågan om ansvarsutkrävande för kemvapenanvändning i Syrien. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.