Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryssland stoppar en planerad FN-resolution om den misstänkta kemvapenattacken i Syrien med sitt veto. Arkivbild.

Ryssland stoppar Syrienresolution med veto

Ryssland stoppar med sitt veto i FN:s säkerhetsråd en resolution som kräver att Syrien medverkar i en oberoende utredning av den misstänkta kemvapenattacken i förra veckan.

Det är åttonde gången som Ryssland stoppar en FN-resolution om Syrien under det sex år långa Syrienkriget.

USA, Storbritannien och Frankrike och USA hade lagt fram förslaget, något omskrivet från en tidigare text från i förra veckan, med anledning av den misstänkta giftgasattacken i staden Khan Sheikhun.

Tio länder röstade ja och två röstade nej, ett av dem Ryssland som i kraft av permanent medlem har vetorätt. Även Bolivia röstade nej.

Tre länder lade ner sina röster, bland dem Kina, som också är permanent medlem.

Analyser påvisar sarin

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley uppmanade i sitt anförande Ryssland att sluta täcka upp för al-Assad, som av västmakterna får skulden för att ha använt kemiska stridsmedel.

- Till mina ryska kollegor – ni isolerar er från det internationella samfundet varje gång ett av Assads plan släpper en ny tunnbomb på civila och varje gång Assad försöker svälta ett annat samhälle till döds, sade den amerikanska FN-ambassadören.

Tester som analyserats av brittiska experter pekar på att det kemiska stridsmedlet sarin eller en annan sarinliknande substans har använts i attacken, sade den brittiske FN-ambassadören. Samma slutsats har tidigare dragits av turkiska och internationella experter, sedan offer för attacken obducerats i Turkiet.

- Storbritannien delar därmed USA:s slutsats att det är mycket troligt att regimen var ansvarig för sarinattacken mot Khan Sheikhun, säger ambassadören Matthew Rycroft.

Skyller på rebellerna

Rysslands biträdande FN-ambassadör Vladimir Safronkov ifrågasatte slutsatserna:

- Ingen har ännu besökt platsen. Hur vet ni det här?

Syriens FN-ambassadör Bashar Jaafari vidhöll att hans regering inte har några kemiska stridsmedel, men hävdar att rebeller förfogar över sådana vapen. Han sade att Syrien har skickat dussintals brev till FN:s säkerhetsråd med detaljer om hur sarin smugglats in till rebellgrupper.

- Två liter sarin transporterades från Libyen genom Turkiet till terrorgrupper i Syrien, sade han.