Den här satellitbilden visar stridsgrupper i ryska Voronezh, cirka 20 till 30 mil från den ukrainska gränsen, den 19 januari i år.
Den här satellitbilden visar stridsgrupper i ryska Voronezh, cirka 20 till 30 mil från den ukrainska gränsen, den 19 januari i år. Bild: Maxar Technologies

Ryssland skickar blod till ukrainska gränsen

Ryssland har flyttat blod och medicinsk utrustning närmare Ukraina. Något som höjer den ryska upprustningen vid gränsen ytterligare en nivå. Det rapporterar Reuters.

ANNONS
|

Längs den ukrainska gränsen har Ryssland tidigare placerat allt från stridsvagnar till robotar. De har också stöd av stridskrafter i luft och på vatten. Nu kommer också uppgifter om att landet har flyttat blod och medicinsk utrustning närmare Ukraina.

Det är Reuters som uppger att de fått information från flera ”US officials”, alltså anonyma amerikanska tjänstemän, om förflyttningen av materialet till gränsområdet.

Attack i februari befaras

Nyhetsbyrån skriver att detta från amerikanskt håll ses som ytterligare ett tecken på att Vladimir Putin gör sig redo för en invasion.

– Det garanterar inte att det kommer att bli ytterligare en attack, men man skulle inte utföra en till attack om man inte har det här nära till hands, säger en pensionerad generallöjtnant, nu kopplad till Centret för europapolitisk analys, CEPA, till Reuters.

ANNONS

Under torsdagskvällen, samtidigt som fler trupper samlades vid gränsen, ska den amerikanska presidenten Joe Biden har uttryckt sina farhågor för att en attack kan komma någon gång redan i februari.

– Vi fortsätter att se, även under de senaste 24 timmarna, en större ansamling av kapabla stridsstyrkor som ryssarna ställer upp, både i västra Ryssland och i Vitryssland, säger Pentagons pressekreterare John Kirby till CNN under torsdagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS