Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild.

Ryssland ryter till om USA:s sanktioner

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för att USA:s sanktioner utgör ett "allvarligt hot" mot de båda ländernas relation – samtidigt som republikanerna skramlar om utökade sanktioner.

"Den här sortens agerande utgör en allvarlig risk för de rysk-amerikanska relationerna i sin helhet", sade han till USA:s utrikesminister Rex Tillerson i telefonsamtal under torsdagen enligt det ryska utrikesministeriet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I tisdags satte USA nämligen upp ytterligare 38 ryska personer och organisationer på sin sanktionslista som upprättats på grund av Rysslands agerande i Ukraina.

Lavrov kritiserade också den USA-ledda alliansens agerande i Syrien. Ett syriskt stridsplan sköts i söndags ner av de amerikanska alliansstyrkorna. En överträdelse av syrisk suveränitet, anser Lavrov.

Samtidigt kommer fler utspel från republikanskt håll: Representanthusets republikanske talman Paul Ryan sade på torsdagen att han stöttar försök att snabbt införa nya sanktioner mot både Ryssland och Iran. Det är sanktioner som röstades igenom nästan enhälligt i senaten men sedan stoppades i representanthuset.

Ed Royce, republikansk ordförande kongressens kommitté för utrikesfrågor, stöttar förslaget och säger till Fox News att ytterligare sanktioner mot Ryssland kommer att införas, det är ett måste, anser han och motiverar det med hur Putin agerar:

- Han inte bara hotar demokratier, han vill krossa Nato. Och det bästa draget för oss är att visa att vi kommer att lägga ytterligare sanktioner på honom.