Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det här förbudet saknar motstycke. Det bryter mot allt” säger Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml. Bild: Pavel Golovkin
”Det här förbudet saknar motstycke. Det bryter mot allt” säger Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml. Bild: Pavel Golovkin

Ryssland ryter till mot Litauen – hotar med att "vidta åtgärder"

Litauen har sagt att de inte längre tillåter varutransporter att gå genom landet till den ryska exklaven Kaliningrad, vilket har fått Ryssland att hota att ”vidta åtgärder” om förbudet inte upphör.
– Situationen är mer än allvarlig, säger Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml.

Mittemellan Polen och Litauen finns en liten landyta med namnet Kaliningrad som tillhör Ryssland. Myndigheterna i Litauen har nu förbjudit transporten av varor genom deras territorium till Kaliningrad, som är föremål för EU:s sanktioner, uppger Reuters.

Förbudet har en stor påverkan då den enda järnvägsrutten mellan Ryssland och Kaliningrad går igenom Litauen.

– Det här förbudet saknar motstycke. Det bryter mot allt, säger Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml.

Ser förbudet som ”öppet fientligt”

Det ryska utrikesministeriet har i ett officiellt uttalande sagt att de ser åtgärderna som "provokationer" och som "öppet fientligt". De tillägger att om inte transporterna återupptas kommer Ryssland ha rätt till att "vidta åtgärder och skydda sina nationella intressen".

– Vi ser det här som olagligt. Situationen är mer än allvarlig, säger Dmitrij Peskov.

Litauens utrikesdepartement har sagt att de väntar på att Europakommissionen ska klargöra vad som gäller för de europeiska sanktionerna och för transporten till Kaliningrad.

– Först och främst är det inte Litauen som gör någonting, det är de europeiska sanktionerna som började fungera från den 17 juni, säger den litauiska utrikesministern Gabrielius Landsbergis, enligt LRT.

– Det görs i samråd med EU-kommissionen och enligt (deras) riktlinjer, tillägger han.

EU-kommissionen har under måndagen avböjt att kommentera och hänvisat frågan till EU:s råd för utrikesfrågor.

”Har sig själv att skylla”

I februari stängde Litauen sitt luftrum för flyg från Ryssland till Kaliningrad, vilket har tvingat kommersiella flygbolag att ta en längre väg över Östersjön. Exklaven Kaliningrad, med en befolkning på runt 430 000 invånare, är högkvarter för Rysslands Östersjöflotta.

Ukrainas utrikesminister Dmitrov Kuleba har uttalat sig om situationen och säger att Ryssland "inte har någon rätt att hota Litauen" och att Moskva enbart har sig själv att skylla.

Den 15 mars införde EU ett sanktionspaket mot Ryssland som innebär restriktioner för ryskt stål och andra metallprodukter. Från och med lördag kommer transporterna inte kunna röra sig genom EU:s territorium, vilket inkluderar Litauen, enligt talespersonen vid Litauens tullavdelning, Lina Laurinaitytė-Grigienė, uppger LRT.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs Kaliningrad vara en enklav, men korrekt benämning är att området är en exklav.

LÄS OCKSÅ: EU-basen: Matblockaden är ett krigsbrott

LÄS OCKSÅ: Norge inför nya sanktioner mot Ryssland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.