Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ryssland ryter ifrån efter USA:s attack

Kreml säger att den amerikanska attacken i Syrien skedde av påhittade skäl och att agerandet har gjort betydande skada på relationen mellan USA och Ryssland.

Putins talesperson Dimitrij Peskov säger i ett uttalande att president Vladimir Putin ser attacken som en aggression mot en suverän stat och ett brott mot internationell lag.

LÄS MER: USA har avfyrat robotar mot Syrien
 

Påhittat skäl

Dessutom säger Peskov att skälen som angivits för att attackera är påhittade, att den syriska regimen inte har några kemiska vapen och att det verkliga skälet till bombningen är att flytta uppmärksamheten från de många civila dödade i Irak.

Ordföranden i försvarsutskottet i det ryska parlamentets överhus uppger att Ryssland kommer att begära ett brådskande möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av det amerikanska robotanfallet mot Syrien. Uttalandet återges av den ryska nyhetsbyrån RIA, skriver Reuters.

"Proportionerligt svar"

Storbritannien ger däremot sitt fulla stöd till USA. En talesperson för den brittiska regeringen säger att dem amerikanska attacken var ett "proportionerligt svar på den syriska regimens barbariska kemvapenattacken".

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull ställer sig också bakom USA. Han säger att attacken sänder ett mycket viktigt meddelande om att världen inte tolererar användandet av kemiska vapen.

Syriens opposition hyllar robotattacken och vill se fler amerikanska åtgärder mot presidentens militära kapacitet.

- Koalitionen välkomnar attacken och uppmanar Washington att neutralisera Assads förmåga att utföra lufträder, säger talespersonen Ahmad Ramadan, som tillägger att oppositionen nu hoppas på fler angrepp.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.