Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov får inte delta i OSSE-mötet i december. Bild från G20-mötet i Nusa Dua på indonesiska Bali.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov får inte delta i OSSE-mötet i december. Bild från G20-mötet i Nusa Dua på indonesiska Bali. Bild: Ryska utrikesdepartementet/AP/TT

Ryssland: Provocerande att neka Lavrov inträde

"Provocerande". Så beskriver Ryssland Polens beslut att inte låta Sergej Lavrov delta när utrikesministrarna i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) samlas i Lodz nästa månad.

Rysslands utrikesdepartement säger i ett uttalande att det polska beslutet, som meddelades i går, saknar motstycke.

"Warszawa har inte bara misskrediterat sig själva, de har också orsakat irreparabel skada på förtroendet för organisationen i stort", står det bland annat i uttalandet.

På en rak fråga från nyhetsbyrån AFP om Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kommer att nekas inträde till mötet i Lodz i början på december, svarade polska UD:s talesperson i går ja. Ryssland kommer istället företrädas av landets permanenta representant till OSSE, Aleksandr Lukasjevitj.

Efter den ryska invasionen av Ukraina i februari har Polen och de tre baltstaterna infört tillfälligt inträdesstopp för ryska medborgare. Förra veckans robotnedslag i östra Polen, som tros ha varit en ukrainsk robot som sköts upp för att träffa en inkommande rysk robot, har inte förbättrat den frostiga relationen mellan Warszawa och Moskva. Polen har dessutom beslutat sig för att sätta upp ett stängsel längs gränsen till den ryska exklaven Kaliningrad, i rädsla för att Ryssland planerar att skicka en massiv migrantström över gränsen.

Ryssland är, precis som Ukraina, medlem i OSSE. Lavrov deltog för Rysslands del på utrikesministermötet utanför Stockholm i december förra året. Årets möte arrangeras i polska Lodz 1–2 december.