Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige och ett antal andra länder pekas ut pekas ut i härvan kring Novitjok-nervgiftet av det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova. Arkivbild.

Ryssland pekar ut Sverige i gifthärva

Ryssland pekar ut länder som de hävdar kan ha spridit nervgiftet som användes i attacken mot Sergej Skripal – däribland Sverige. "Oacceptabelt och grundlöst", anser utrikesminister Margot Wallström. Uppgiften tillbakavisas också av en kemvapenexpert.

Ryssland avfärdar fortsatt anklagelserna om att landet skulle ligga bakom nervgiftsattacken mot ex-spionen Skripal och lyfter fram andra spår.

- Den mest troliga ursprungskällan till den här kemikalien är länderna som sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiva studier av substanser från Novitjok-projektet, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova till den statligt ägda tv-kanalen Rossiya-24, enligt nyhetsbyrån Interfax.

- De länderna är Storbritannien, Slovakien, Tjeckien och Sverige, säger hon, och nämner också USA.

Wallström twittrar

Uppgifterna tillbakavisas från svenskt håll. Det är helt felaktigt att Sverige skulle kunna vara inblandat, säger utrikesminister Margot Wallströms presstab till TT.

Det är oacceptabelt och grundlöst, skriver hon på Twitter :

"Ryssland borde besvara Storbritanniens frågor i stället."

Att giftet skulle komma från Sverige tillbakavisas också av kemvapenexperten Rikard Norlin på Totalförsvarets forskningsinstitut.

- Vi har bra koll på våra substanser och redovisar allt till OPCW, organisationen för förbud mot kemiska vapen, säger han till Dagens Nyheter.

Tjeckiens utrikesminister Martin Stropnicky kallar anklagelserna om att giftet skulle komma därifrån helt substanslösa.

"Det är ett standardsätt att manipulera information i offentligheten, genom att släppa ett högst spekulativt meddelande utan att kunna bevisa något. Den här informationen dök upp för första gången på desinformationssajten Sputnik för några dagar sedan", skriver han på Twitter , med hänvisning till en Kreml-styrd nyhetssajt.

Sovjetiskt program

Giftattacken har utlöst en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland. EU och USA har ställt sig med britterna och pekar ut Ryssland som sannolikt ansvarigt för mordförsöken mot Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury.

Storbritannien pekade tidigt ut att attacken genomförts med ett särskilt nervgift som tillverkades i ett sovjetiskt program som kallades Novitjok, som sedan ärvdes av den ryska staten.

Ryssland har nekat till alla anklagelser och hävdat att alla deras gamla förråd av kemiska vapen har förstörts.

Storbritannien har meddelat att prover kommer att skickas till Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) och deras oberoende experter.