Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov är skeptisk till USA:s planer för G7. Arkivbild. Bild: Thomas Peter/AP/TT
Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov är skeptisk till USA:s planer för G7. Arkivbild. Bild: Thomas Peter/AP/TT

Ryssland nobbar G7 – om inte Kina bjuds in

USA:s president Donald Trump vädrade nyligen sina planer på att bjuda in Ryssland till nästa G7-möte i september, tillsammans med Australien, Indien och Sydkorea. Men enligt Kreml har landet inga planer på att återvända till stormaktsklubben, såvida inte även Kina bjuds in.

På fredagen sade USA:s Rysslandsambassadör John Sullivan i rysk tv att han inlett diskussioner med det ryska utrikesdepartementet och de andra G7-ländernas regeringar kring Rysslands eventuella framtida roll inom gruppen.

– Idén med ett så kallat utökat G7 är bristfällig, eftersom att det är oklart hur initiativtagarna planerar att adressera den kinesiska faktorn, svarar vice utrikesminister Sergej Ryabkov enligt Reuters.

– Utan Kina är det helt enkelt omöjligt att diskutera några frågor alls i den moderna världen.

Ryssland uteslöts ur gruppen, som då var känd som G8, efter landets annektering av Krimhalvön 2014.

G7 skulle ha träffats i juni på Camp David i USA, men mötet sköts upp till september på grund av covidpandemin. G7 består av Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Även EU deltar i samarbetet, plus en del andra mer eller mindre tillfälliga partner.

Gruppen bildades av världens största ekonomier på 1970-talet. Men trots att Kina numera med råge skulle platsa är de politiska skillnaderna så stora att landet inte varit aktuellt för medlemskap.