Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den internationella rymdstationen ISS. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ryssland: Medvetet sabotage mot rymdkapsel

Ryska myndigheter har utrett hur ett litet och livsfarligt hål i en rymdkapsel som är dockad till den internationella rymdstationen ISS kan ha uppstått. Slutsatsen är nu att det lutar åt sabotage och att hålet har borrats medvetet.

- En tillverkningsdefekt har uteslutits vilket är viktigt för att fastslå sanningen, säger Dmitrij Rogozin, chef för den ryska rymdmyndigheten Roscosmos, under en tv-sändning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett två millimeter stort hål i Soyuz – den rymdkapsel som sedan juni är dockad till ISS som ligger i omloppsbana runt jorden drygt 40 mil ute i rymden – upptäcktes och lagades i slutet av augusti.

Utredarna tror inte att hålet orsakats av en mikrometeorit, eller något löst föremål som tappats under rymdpromenader eller av problem vid tillverkningen.

I stället lutar det åt ett illasinnat sabotage och att hålet borrats medvetet.

Möjligen kan hålet ha borrats redan på jorden. Men om det gjorts i rymden torde antalet misstänkta kunna begränsas avsevärt.

- Var det har gjort kommer att fastslås av en andra kommission, som börjat arbeta nu, säger Rogozin.

Ryska medier har rapporterat att en av utredarnas teorier är att en amerikansk astronaut borrat hålet för att få en sjuk kollega hemskickad till jorden. Detta har en rysk regeringskälla och den amerikanska rymdmyndigheten Nasa förnekat.