Ryssland lägger in veto mot ny vapenvila

En ny vapenvila i syriska Aleppo verkar långt borta. Ryssland lägger in sitt veto i FN:s säkerhetsråd, uppger nyhetsbyrån AFP. - Det är en förintelse av Aleppo, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault till AP.

ANNONS
|

Resolutionen om en ny vapenvila, som lämnades in av Frankrike, skulle innebära att allt våld i staden Aleppo skulle upphöra. Något som Ryssland lade in sitt veto emot.

Elva länder var för resolutionen, två var emot och två lade ner sin röst. Av den senare gruppen var Kina ett av länderna, som även de har vetorätt.

"Det är en förintelse"

Den franska utrikesministern, Jean-Marc Ayrault, klargjorde sin synpunkt på saken innan omröstningen. Han menaratt fortsatt bombning av Aleppo dödar oskyldiga civila och förstör skolor och sjukhus, det rapporterar AP.

- Det här har ingenting att göra med striden mot terrorism. Det är en förintelse av Aleppo, sade han.

ANNONS

Men resolutionen blockades alltså av Rysslands veto, vilket är den femte gången som ett ryskt veto använts för att förhindra FNs försök att stoppa kriget i Syrien.

Rysslands lösning

Ryssland presenterade under mötet en egen resolution som innebar vapenvila, men som inte innebär att flygräderna upphör. Ayrault riktade även en del ord mot Ryssland.

- Det ger Bashar al-Assad möjligheter att döda ännu fler, sade han om de som vände sig emot den franska resolutionen enligt AFP.

Utöver Ryssland var det Venezuela som motsatte sig det franska förslaget.

Kriget i Syrien har nu pågått i över fem år, krävt över 300, 000 människors liv och tvingat miljontals på flykt.

ANNONS