Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

"Ryssland inblandat i komplott"

En åklagare i Montenegro säger att Ryssland var inblandat i en komplott i samband med valet i oktober, med syfte att stoppa Montenegros inträde i Nato.

Redan under valkvällen den 16 oktober greps en rad serbiska medborgare, och två ryssar är efterlysta – misstänkta för att ha planerat att ta över det montenegrinska parlamentet och att lönnmörda den dåvarande mångårige premiärministern Milo Djukanovic.

Tidigare har den proryska oppositionen i landet pekats ut som ansvarig för sammansvärjningen men åklagaren går nu ett steg längre och anklagar ryska myndigheter.

"Bevis på att ryska statliga organ var inblandade"

– Tidigare har vi haft bevis för att ryska nationalistiska grupper låg bakom (komplotten), men nu har vi även bevis för att ryska statliga organ var inblandade till en viss nivå, säger specialåklagaren Milivoje Katnic.

– De ryska myndigheterna måste utreda vilka som är inblandade och dra i gång en rättsprocess om detta, säger han.

Katnics uttalande kommer dagen efter det att den brittiska tidningen Sunday Telegraph rapporterade att högt uppsatta tjänstemän i Storbritannien tror att ryska myndigheter ligger bakom komplotten.

Närmandet till Nato har väckt ont blod

Närmandet till Nato och väst har väckt ont blod hos den långvariga bundsförvanten Ryssland, som har varnat Montenegro för att gå med i försvarsalliansen. Djukanovic har anklagat oppositionspartierna – som i stället vill behålla starka band till Ryssland och Serbien – för att vara finansierade av Kreml och ifrågasatt om Montenegro ska vara en "rysk koloni".

Landet blev erbjudet Natomedlemskap i december 2015, men beslutet har ännu inte ratificerats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.