Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

"Ryssland har tagit Afrika som gisslan”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hävdar att Ryssland håller den afrikanska kontinenten som ”gisslan”. Enligt FN riskerar omkring 49 miljoner människor att drabbas av svält till följd av den ryska hamnblockaden i Svarta havet.
– Konsekvenserna av kriget håller på att bli väldigt, väldigt farliga, säger EU:s utrikeschef Josep Borell.

På måndagen talade den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj inför Afrikanska unionens kongress och under hela samtalets gång var budskapet mycket tydligt: Han hävdar att Ryssland har tagit Afrika som gisslan, rapporterar CNN.

Han varnar också för att den globala livsmedelskrisen kommer att fortsätta så länge kriget pågår och drabba fler än 400 miljoner människor runt om i världen som i dag är beroende av den ukrainska livsmedelsexporten.

– Om det inte vore för Rysslands krig skulle ni sitta i en helt annan sits i dag, en helt säker sits, säger Zelenskyj i videotalet till kongressen.

FN har tidigare sagt att uppemot 49 miljoner människor världen över riskerar att drabbas av svält till följd av den ryska hamnblockaden i Svarta havet. Enligt Zelenskyj pågår det fortfarande ”komplicerade förhandlingar” för att befria landets hamnar.

Under coronapandemin ökade antalet människor som lider av svält i världen från 135 miljoner till 276 miljoner, enligt David Beasley, exekutivdirektör för FN:s livsmedelsprogram.

Utrikeschefen: ”Ett krigsbrott”

EU:s utrikeschef Josep Borrell anser att Rysslands blockad av ukrainsk spannmålsexport är ett krigsbrott.

– Konsekvenserna av kriget håller på att bli väldigt, väldigt farliga. Inte bara för Ukraina utan för hela världen. Jag måste varna igen för risken för en stor svält, särskilt i Afrika, säger Borell under ett EU-utrikesministermöte i Luxemburg under måndagen.

Situationen i Afrika har förvärrats den senaste tiden till följd av krig, bristen på matvaror, stigande matpriser – men också av den globala uppvärmningen.

I Somalia och Etiopien i Östafrika har man sett den värsta torkan på fyra decennier och ländernas humanitära kris har förvärrats kraftigt.

Somalia och Etiopien hård drabbade

För den 11-årige pojken Bashir Nur Salat är det en daglig kamp att få tillräckligt med mat på bordet, berättar han i en intervju med Reuters.

För tre månader sedan tvingades han och hans familj packa ihop alla sina värdesaker, lämna sin gård bakom sig och bege sig i väg till staden Dollow, som gränsar till Etiopien.

När de anlände till platsen var det försent att anmäla sig till skolan där unga barn dagligen samlas för att få mat, som en del av ett FN-program. Det var i stort sett det enda sättet att få mat. Genom stängslet till skolgården såg de hur barnen åt varm gröt, bönor och majs.

– När jag inte får mat är jag så hungrig att jag bara ligger ner och inte kan sova, säger Bashir i intervjun med en nedstämd röst och tillägger att han och hans syskon varken ätit någon middag eller frukost det senaste dygnet.

Enligt FN har minst 448 barn i Somalia dött i år till följd av akut undernäring. Men det är inte bara Somalia och Etiopien som drabbats svårt. Enligt den internationella kommittén för Röda Korset väntas minst en fjärdedel av alla invånare i Afrika stå inför en livsmedelskris.

LÄS OCKSÅ: Hundratusentals barn riskerar att dö till sommaren

LÄS OCKSÅ: Putins ”sjukdomar” har blivit vår snuttefilt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.