Azeriska trupper marscherar under en militärparad i Baku i veckan, för att fira fredsavtalet med Armenien kring Nagorno-Karabach.
Azeriska trupper marscherar under en militärparad i Baku i veckan, för att fira fredsavtalet med Armenien kring Nagorno-Karabach. Bild: AP/TT

Ny strid – azerer uppges ha brutit vapenvila

ANNONS

Separatister i det omstridda Nagorno-Karabach uppger att tre soldater sårats i en sammandrabbning med azeriska styrkor.

I ett uttalande från regionens försvarsdepartement uppges att azeriska trupper attackerade på fredagskvällen och att de armeniska soldaterna skadades i en efterföljande eldstrid.

Om uppgifterna stämmer innebär det att avtalet om vapenvila mellan Armenien och Azerbajdzjan, som slöts med hjälp av Ryssland den 9 november, nu brutits.

Avtalet innebar att den azeriska sidan kunde överta stora områden i och omkring Nagorno-Karabach, något som lett till vrede och protester i stora delar av Armenien. När vapenvilan trädde i kraft hade stridigheter pågått i sex veckor och kostat 5 000 människor livet, däribland många civila.

ANNONS

I veckan besökte Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Baku för att närvara vid en militär segerparad i den azeriska huvudstaden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS