Alexander Shulgin, Rysslands ambassadör i Nederländerna.
Alexander Shulgin, Rysslands ambassadör i Nederländerna.

Ryssland förlorade omröstning om ex-spion

I ordkriget mellan Storbritannien och Ryssland kring den förgiftade ex-spionen och hans dotter har Moskva krävt att FN:s säkerhetsråd överlägger. Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) gick inte Rysslands krav till mötes om att få delta i utredningen av nervgiftattacken.

ANNONS
|

Ryssland har krävt att säkerhetsrådet träffas på torsdagen för att diskutera ett brev från brittiska premiärministern Theresa May om nervgiftattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia den 4 mars i brittiska Salisbury. I brevet till säkerhetsrådet den 13 mars skrev May att det var "högst sannolikt" att Ryssland ligger bakom attacken.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) höll på onsdagen ett möte, också på begäran av Moskva, bakom stängda dörrar om anklagelserna.

Under mötet, i Haag i Nederländerna, förlorade Ryssland en omröstning om att bli inkluderat i utredningen av händelsen.

ANNONS

- Tyvärr, vi har inte lyckats få två tredjedelar av rösterna till stöd av det beslutet. En kvalificerad majoritet behövdes, säger Alexander Shulgin, Rysslands ambassadör.

"Är avledningstaktik"

Men Shulgin var nöjd med att Ryssland fått stöd av Iran, Kina och en del afrikanska länder.

Diplomatiska källor uppger att 6 länder röstade för den ryska begäran, 15 emot och att 17 avstod.

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson säger efter mötet att det internationella samfundet agerat kraftfullt för att förhindra Ryssland från att störa utredningen.

Moskva fortsätter också att säga sig vara berett att utreda tillsammans med Storbritannien och OPCW. Men det är något britterna helt förkastar.

"Rysslands förslag på en gemensam brittisk-rysk utredning om Salisburyhändelsen är pervers. Det är avledningstaktik", twittrar den brittiska OPCW-delegationen.

På tisdagen uppgav det försvarslaboratorium i brittiska militären som analyserar nervgiftet att det visserligen identifierat giftet som det i Sovjetunionen utvecklade Novitjok – men har inte kunnat fastställa var giftet framställts.

Lett till kris

Även Ryssland, som alltså hela tiden nekat till inblandning i attacken, har nu fått ta del av ett prov av nervgiftet för analys. Chefen för Rysslands underrättelseorgan SVR, Sergej Narysjkin, kallar förgiftandet av Skripal för en "grotesk provokation" som är hopdiktad av de brittiska och amerikanska säkerhetstjänsterna.

ANNONS

Storbritanniens utpekande av Moskva har lett till en eskalerande diplomatisk kris där en rad västländer utvisat ryska diplomater och Ryssland har svarat med samma mynt.

Moskva fortsätter anklaga London för att inte vilja ha en "objektiv" utredning av förgiftningen.

- Vi inväntar det ögonblick när, till slut, sunt förnuft segrar och de skador på de internationella relationerna som vi ser i dag upphör, säger Rysslands president Vladimir Putin.

TT-AFP

Fakta: Attacken i Salisbury

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal kraftigt medtagna på en parkbänk i sydengelska Salisbury. De fördes till sjukhus, där deras hälsotillstånd fortfarande betecknas som kritiskt. Enligt brittiska läkare kan de bland annat ha drabbats av hjärnskador. Även den första polisen som hjälpte dem har vårdats på sjukhus, men har nu fått åka hem.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. Hon har skyllt attacken på Ryssland och utvisat 23 ryska diplomater.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

ANNONS