Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett turkiskt stridsflygplan i närheten av flygbasen Incirlik. Arkivbild.

Ryssland fördömer turkiska bombningar

Ryssland fördömer Turkiets bombangrepp mot mål i Syrien och Irak. Minst sex människor dödades i Irak vid den andra turkiska flygattacken under knappt två dygn i grannländerna. Den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen i norra Syrien vädjar nu om en flygförbudszon.

Rysslands utrikesdepartement kallar de turkiska bombräderna "oacceptabla" och i strid med mellanstatliga principer.

"Det här är handlingar av den turkiska militären mot kurdiska styrkor som sannerligen står emot terrorgrupper på marken, först och främst IS", skriver ryska UD i ett uttalande.

Kort varsel

Washington har uttryckt "djup oro" över angreppen.

Den turkiska militären meddelade marksoldaterna i den USA-ledda alliansen i norra Syrien och i Irak mindre än en timme innan angreppen inleddes. Amerikanska trupper befann sig inom en mil från områden som bombades, och informationen som gavs från Turkiet var vag, enligt försvarshögkvarteret Pentagon.

- Det är inte tillräckligt med tid. Och det här var ett meddelande, definitivt, inte en samordning som du skulle förvänta dig från en partner och en allierad i kampen mot IS, säger John Dorrian, överste vid det amerikanska flygvapnet, vid en telefonpresskonferens.

Målet var PKK

Omkring 70 kurdiska rebeller dödades i tisdagens attacker i Sinjar i Irak och i norra Syrien, enligt Ankara. Målen var den terrorstämplade gerillarörelsen PKK, enligt den turkiska försvarsmakten.

Men i attackerna dödades även minst sex medlemmar av de irakiska kurdiska säkerhetsstyrkorna Peshmerga, sannolikt av misstag.

Onsdagens räd i norra Irak krävde minst sex liv.

Den USA-stödda kurdiska YPG-milisen i Syrien, som Ankara jämställer med PKK, vill att en flygförbudszon upprättas med anledning av de turkiska angreppen.

"Bara (genom) att utfärda en flygförbudszon i norra Syrien kan YPG försvara landet obehindrat", skriver rebellgruppen på Twitter.