Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidningen The Moscow Times tror att den förbjudna bilden på president Vladimir Putin liknar den här, som en person håller upp under en protest mot rysk homofobi. Arkivbild.

Ryssland förbjuder sminkad Putin

Internet svämmar över av bilder på Vladimir Putin med röda läppar och målade ögonfransar. Men nu har Moskva förbjudit en bild som visar en sminkad rysk president.

Justitiedepartementet har lagt till en bild på Vladimir Putin på sin ständigt växande lista över material som kopplas till extremism och som är förbjudet att sprida. Men de bifogar ingen kopia och ryska medier har problem med att rapportera exakt vilken av alla Putinbilder som avses – eftersom de inte längre kan publicera den utan att riskera att bryta mot lagen.

Men enligt punkt nummer 4 071 på listan föreställer bilden en Putinliknande person med målade ögon och läppar och indikerar att den ryska presidenten skulle vara homosexuell.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov hävdar dock att den typen av bilder inte påverkar Putin.

- Som person kanske han känner av det, men som president är han ganska motståndskraftig när det gäller sådana här vulgära saker och han har lärt sig att skaka av sig dem, sade Peskov till den statliga nyhetsbyrån Tass.

Bilderna på en färggrant sminkad Putin dök upp 2013 efter det att Kreml förbjudit spridning av så kallad "homosexuell propaganda", vilket bland annat omfattar material som informerar om hbtq-rättigheter. Lagen fick omfattande kritik och ledde till protester världen över.