Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I 2015 samlades över 50 000 Jehovas vittnen i Friends Arena i Stockholm för en religiös konferens. Under torsdagen tog högsta domstolen i Ryssland beslutet att bannlysa all verksamhet på rysk mark.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ryssland förbjuder Jehovas vittnen

Den högsta domstolen i Ryssland tog under torsdagen beslutet att klassa Jehovas vittnen som en extremistisk organisation - och bannlyser all aktivitet på rysk mark.

Högsta domstolen i Ryssland har under torsdagen tagit beslutet att klassa Jehovas vittnen som en extremistisk organisation och förbjuder all deras verksamhet på rysk mark, det rapporterar den ryska nyhetsbyrån TASS.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var det ryska justitiedepartementet som först ansökte om att erkänna den religiösa gruppen som extremister – något som nu har beviljats på högsta instans. I samband med detta tog högsta domstolen även beslutet att samtliga av Jehovas vittnens tillgångar blir statliga och ägs alltså framöver av den ryska staten.

Jehovas vittnen ska ha sagt att man kommer överklaga domen.

"Ägnar sig åt extremistisk verksamhet"

De senaste månaderna har det ryska justitiedepartementet kartlagt de 2 277 församlingar som Jehovas vittnen har i Ryssland. I februari avslutade departementet sin inspektion och meddelade att Jehovas vittnen enligt dem "uppvisar  tecken på att ägna sig åt extremistisk verksamhet".

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.