I staden Portovaja norr om S:t Petersburg eldas miljontals kubikmeter gas varje dag.
I staden Portovaja norr om S:t Petersburg eldas miljontals kubikmeter gas varje dag. Bild: Markus Schreiber

Ryssland bränner naturgas som skulle levererats till Tyskland

Europas import av ryskt naturgas har minskat och exempelvis Tyskland står på randen till en energikris. Men den gasen som skulle köpts in, bränns nu istället upp i Ryssland. Det rör sig om gas för miljontals kronor – varje dag.

ANNONS

En stor andel av tyska industrier och hushåll har länge försörjts av naturgasflöden genom Nord Stream 1. Tyskland i sin tur exporterar gas till södra Sverige, även om det är oklart hur stor andel av dessa leveranser härrör från Ryssland.

Nu kommer rapporter från den finsk-ryska gränsen om att stora mängder av den gas som skulle levererats genom Nord Stream 1 förbränns i en anläggning norr om Sankt Petersburg, vilket BBC har rapporterat.

Att elda överskottsgas, så kallad fackling, är i sig inget ovanligt när det görs av tekniska eller säkerhetsskäl.

Men enligt uppskattningen av energikonsulten Rystad Energy rör det sig i detta fall om 4,3 miljoner kubikmeter gas – varje dag.

ANNONS

– Jag har aldrig sett en LNG-anläggning bränna så mycket, säger Jessica McCarty, expert på satellitdata vid Miami University i Ohio, till BBC.

Eldandet skadar miljön

Bedömare spekulerar därför om andra motiv än rutinmässig förbränning.

En del menar att det sker på grund av de tekniska utmaningarna det innebär att hantera de stora mängderna gas som skulle levererats genom Nord Stream 1.

Andra menar att det beror på operativa skäl.

– Operatörerna är ofta mycket tveksamma till att faktiskt stänga av anläggningar av rädsla för att de kan vara tekniskt svåra eller kostsamma att starta upp igen, och det är förmodligen fallet här, säger Mark Davis, vd för Capterio, ett företag som arbetar med att hitta alternativ till gasfackling till BBC.

Ytterligare en teori är Europas handelsembargo mot Ryssland. Klart är att detta kan ses som en uppvisning av muskler på energiområdet.

– Trots att de exakta orsakerna till facklingen är okända, är volymerna, utsläppen och platsen för facklingen en synlig påminnelse om Rysslands dominans på Europas energimarknader", säger Sindre Knutsson från Rystad Energy.

Oavsett i vilka mängder gas eller av vilka anledningar den förbränns påverkar det miljön negativt av facklingen. Forskare oroar sig dels för de stora mängderna koldioxid som släpps ut i atmosfären, men även för sotet som eldningen genererar.

ANNONS

LÄS MER:Därför kan elkrisen inte lösas till vintern

LÄS MER:Politikerna måste förbereda sig på en riktig krisvinter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS