Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ryssland blockerar FN om Syrien – ändrar taktik

Ryssland uppges ha blockerat FN i ett försök att få slut på kriget i Syrien. Moskva går vidare med sin en egen fredsprocess. På marken ökar närvaron av rysk militärpolis i avskräckande syfte.

Nästa månad är det tio år sedan kriget bröt ut i Syrien. Hundratusentals har dött eller saknas och miljoner – halva landets befolkning – är på flykt. Ryssland har sedan 2015 satt in militär och räddat president Bashar al-Assad.

Samtidigt har FN misslyckats med att få till stånd en fredlig lösning. Det gick inte heller på tisdagen när FN:s säkerhetsråd inte kunde enas. Efteråt gav flera diplomater Ryssland skulden.

Moskva kallar istället till nya samtal i en egen process som är uppkallad efter staden Astana i Kazakstan. Den leds av Ryssland, Turkiet och Iran, samtliga med militär på plats i Syrien på olika sidor.

Geir Pedersen, FN:s särskilda Syriensändebud, väntas komma till ryska Sotji 16-17 februari. Splittringen måste överbryggas och en konstruktiv diplomati är det enda sättet att komma framåt, framhöll han inför säkerhetsrådets slutna sammankomst.

LÄS MER: Splittring om Syrien – väst klandrar Ryssland

Flyktingar utsatta i stor smittorisk

I Syrien beräknas en miljon civila vara på flykt från Idlib, det sista stora rebellhållna fästet. Många lever under primitiva förhållande och i stor smittorisk, helt beroende av humanitär hjälp.

I östra Syrien har USA-stödda styrkor på nytt ökat angreppen mot resterna av terrorgruppen IS. De syriska demokratiska styrkorna (SDF) står jämte amerikanerna i kampen mot IS och uppger sig ha fångat över 30 IS-medlemmar i provinsen Deir el-Zour, enligt en talesperson vid Folkets försvarsenheter, YPG, som ingår i SDF.

Det är känsligt för Turkiet, allierad med Ryssland i Syrien och med USA i försvarsalliansen Nato. För president Recep Erdoğan är YPG, liksom kurdiska PKK, terrorister. Men han är också mån om att få en god relation med den nye presidenten Joe Biden och förhindra USA från att ytterligare stärka banden till de kurdiska styrkorna i ett område som Turkiet, efter ett telefonsamtal med Donald Trump, kunde invadera.

LÄS MER: FN ber länder ta hem medborgare i Syrienläger

Mosaik av parter i komplex konflikt

I konfliktzonen finns en mosaik av militära, halvmilitära och civila parter. De har olika etniska och religiösa bakgrunder och är delvis i konflikt med varandra: syriska reguljära förband, syriska rebeller, terroristgrupper, kurdisk milis samt ryska, turkiska och amerikanska armésoldater och specialstyrkor.

– Lärdomen av den ryska invasionen i Georgien 2008 var framför allt att man behövde mycket större rörlighet och kunna sätta in styrkor med kortare varsel. Det vi har sett i Ukraina och ser i Syrien är en mycket större och snabbare insatsförmåga, säger Markus Göransson, expert på rysk krigföring vid Försvarshögskolan, till GP.

Markus Göransson. Bild: Camilla Svensk/Försvarshögskolan
Markus Göransson. Bild: Camilla Svensk/Försvarshögskolan

På marken förlitar ryssarna sig på elitförband, underrättelsetjänst och privat rysk och lokal paramilitär, i samspel med regionala aktörer som Iran och Turkiet.

– Ryssarna har ett större behov av att kontrollera information och påverkan än till exempel under kriget i Tjetjenien, att kunna förmedla budskapet inte bara mot den direkta motståndaren utan mot en bredare omvärld, säger Markus Göransson.

Den ryska lednings- och sambandsförmågan, att fatta bättre beslut än motsidan och agera fortare och kommunicera ut besluten, har utvecklats mycket, bedömer han.

– Ryssland undviker att trampa ledande regionala och världsmakter på tårna i Syrien, eller gör det avsiktligt för att testa dem. Vid vissa tillfällen använder man sig av militärpolis som en snubbeltråd i ett erövrat område för att avskräcka andra från att tar sig in.

LÄS MER: Barn köar i timmar för lite bröd

Militärpolis och lokala irreguljära grupper

Militärpolis tillmäts en ökad betydelse i den ryska taktiken. En stor del av den ryska militärpolisförmågan har satts in i Syrien, enligt Markus Göransson. En annan tendens är att samarbete med lokala irreguljära grupper i olika former har förstärkts.

– Det är en återkommande refräng från Afghanistan till Syrien i rysk krigföring. I västvärlden är vi kanske inte tillräckligt uppmärksamma på hur begivna och skickliga ryssarna är på att utnyttja detta. Detta minimerar också riskerna för ryska markstyrkor. Egna förluster tonas ner.

LÄS MER: Minst ett barn dödat i bombdåd i Syrien

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.