Segerparaden 2019 på Röda torget i Moskva. Arkivbild.
Segerparaden 2019 på Röda torget i Moskva. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland bjuder in Macron till militärparad

ANNONS

Ryssland har skickat ut nya inbjudningar till en stor militärparad i Moskva i juni som högtidlighåller 75-årsminnet av Nazitysklands kapitulation och segern i andra världskriget. Paraden skulle ursprungligen ha hållits på segerdagen den 9 maj, men fick skjutas upp på grund av coronapandemin.

Bland de inbjudna dignitärer som tackat ja finns Frankrikes president Emmanuel Macron och Kinas president Xi Jinping.

– Inbjudningar skickas ut på nytt till alla deltagare, däribland Frankrikes president, säger Alexej Paramonov, chef för det ryska utrikesdepartementets Europaenhet, till nyhetsbyrån Ria.

President Vladimir Putin meddelade i tisdags att den årliga paraden ska hållas den 24 juni. Då är det exakt 75 år sedan den första segerparaden hölls på Röda torget 1945, efter den tyska kapitulationen den 9 maj.

ANNONS

Inbjudningar har även skickats till bland andra Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Donald Trump.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS