Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robotar som användes i ett angrepp mot Kiev i november har undersökt, och flera av dem var nytillverkade. Trots sanktionerna ser det ut som att Ryssland hittar vägar för att få tag på halvledare och material för sin produktion. Bild: Efrem Lukatsky
Robotar som användes i ett angrepp mot Kiev i november har undersökt, och flera av dem var nytillverkade. Trots sanktionerna ser det ut som att Ryssland hittar vägar för att få tag på halvledare och material för sin produktion. Bild: Efrem Lukatsky

Ryssland använder nytillverkade robotar – trots sanktioner

Med hjälp av sanktioner skulle väst göra det svårt för Ryssland att tillverka nya robotar. Nu visar en undersökning av robotar som använts i en attack mot Kiev att Ryssland använder vapen tillverkade så sent som oktober.

Den 23 november skickade Ryssland återigen en stor mängd robotar mot Ukraina. Många sköts ner av luftvärnet, men attacken orsakade stora skador på infrastrukturen, med strömavbrott och störningar i vattenförsörjningen som följd. Till och med grannlandet Moldavien drabbades av stora strömavbrott.

Nu har den brittiska organisationen Conflict Armament Research, CAR, som identifierar och kartlägger vapen och ammunition som används i krig, undersökt robotar som användes i attacken, rapporterar New York Times. Med hjälp av robotarnas serienummer har man kunnat slå fast att en av dem tillverkades under sommaren, och en annan i oktober – flera månader efter att väst införde sanktioner som skulle stoppa Rysslands tillgång till halvledare och komponenter som behövs för att tillverka robotarna.

Ryssland hittar nya vägar

Att Ryssland lyckats tillverka den här avancerade sortens robotar tyder på att landet har hittat andra vägar att få tag på halvledare och andra komponenter, trots sanktionerna, skriver New York Times. Tidigare undersökningar som CAR genomfört i Ukraina visade att nästan all avancerad rysk militärutrustning vad byggd med halvledare från väst.

En försvarsanalytiker i USA, som intervjuats anonymt av New York Times, säger att Ryssland generellt antas ha problem med tillgången på ammunition, och att det kan vara en anledning till att man använder nyproducerade robotar sida vid sida med äldre varianter.

Enligt analytikern tyder rapporter från Ryssland på att regeringen har beordrat anställda i vapenfabriker att jobba övertid för att öka produktionen, och att det är tydligt att Ryssland nu avfyrar färre långdistansvapen, som kryssningsrobotar, mot ett allt lägre antal mål i Ukraina.

Om Ryssland börjar få slut på sina äldre kryssningsrobotar är oklart, men det är vanligt att man först använder sina äldre modeller eftersom de utgör större delen av vapenarsenalen. Damien Spleeters, som ledde CRA:s undersökning, säger till New York Times att det är svårt att säga om Ryssland börjar få slut på vapen.

– Sådana påståenden har gjorts sedan april. Vi pekar bara att faktumet att de här robotarna tillverkats så nyligen kan vara ett symtom på det, men det är inte säkert.

LÄS OCKSÅ: Källor: Ukraina bakom attacker i Ryssland

LÄS OCKSÅ: Smugglare låtsades frakta hjälp till Ukraina

LÄS OCKSÅ: Explosioner på ryska militära flygfält

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.