Ryssland uppges ha återupptagit träningen av marina däggdjur efter att ha tagit kontroll över hamnstaden Sevastopol 2014 vid annekteringen av Krim. Bilden är en arkivbild.
Ryssland uppges ha återupptagit träningen av marina däggdjur efter att ha tagit kontroll över hamnstaden Sevastopol 2014 vid annekteringen av Krim. Bilden är en arkivbild. Bild: Adam C. U

Ryssland använder delfiner för att skydda flottbas

Satellitbilder visar hur Ryssland har placerat tränade delfiner vid ingången till Svarta havet. Anledningen uppges vara att skydda sin flottbas vid Krimhalvön, menar en militäranalytiker som Washington Post pratat med.

ANNONS
|

2019 blev en vitval en världsnyhet efter att den i flera dagar följt efter en norsk fiskebåt. Vitvalen hade en sele hårt spänd runt kroppen och till slut hoppade en av fiskarna i vattnet för att få loss selen från valen.

Vid närmre undersökning av selen visade det sig att den var märkt med "equipment of St. Petersburg" vilket satte igång spekulationer om att den rymt från fångenskap och träning hos den ryska marinen och att den använts för någon form av spionage.

Valen blev sedan populär bland invånarna i norska Tufjord då den upprepade gånger tog sig till hamnen och sökte kontakt med människor.

ANNONS

– Den är så människokär att när du ropar på den så kommer den till dig, sa Linn Sæther, som bor i Tufjord, till NRK, enligt TT.

Bland annat ska valen ha lekt apport, snurrat runt i vattnet och låtit sig klappas av människorna i hamnen.

– Det verkar som att den är van att få uppdrag och att ha något att göra. Han är tydligen van att plocka upp saker från vattnet och ge till dem som tränar honom, sa Linn Sæther.

Placerade ut delfiner redan i februari

Satellitbild över hamnen i Sevastopol där Ryssland uppges ha placerat ut delfiner för att skydda flottbasen i hamnen.
Satellitbild över hamnen i Sevastopol där Ryssland uppges ha placerat ut delfiner för att skydda flottbasen i hamnen. Bild: Google maps

Nu vittnar satellitbilder från företaget Maxar Technologies, som regelbundet släppt satellitbilder från kriget i Ukraina, om att delfiner placerats vid ingången till Svarta havet från hamnen i Sevastopol på Krimhalvön.

Enligt militäranalytiker H I Sutton placerades inhägnaderna för djuren i hamnen redan i februari. Sutton menar att delfinerna kan användas för att motarbeta specialtränade ukrainska dykare, som skulle kunna försöka ta sig in i hamnen för att sabotera ryska krigsfartyg, och säger att Ryssland tidigare tränat marina däggdjur för detta syfte, enligt Washington Post.

Även den amerikanska flottan har tränat bland annat sjölejon för att motarbeta hot i vattnet. Enligt Washington Post har delfiner det mest utvecklade ekolodet som vetenskapen känner till, vilket gör det relativt enkelt för djuren att upptäcka minor och andra potentiellt farliga föremål på havsbotten som är svåra att upptäcka med elektroniska ekolod.

ANNONS

Washington Post uppger att flottbasen i Sevastopol under sovjettiden regelbundet ska ha använts för att träna delfiner för militära ändamål, som att plantera sprängämnen på fartyg eller för att leta efter minor. Huruvida djuren någonsin utplacerats för militära operationer är dock inte fastställt.

Ryssland uppges ha återupptagit träningen av marina däggdjur efter att ha tagit kontroll över hamnstaden Sevastopol 2014 vid annekteringen av Krim.

LÄS OCKSÅ: Vitval ny kelgris i Norge – trots spionrykte

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS