Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De ukrainska fartygen efter det att de beslagtagits. Arkivbild. Bild: AP/TT
De ukrainska fartygen efter det att de beslagtagits. Arkivbild. Bild: AP/TT

Ryssland återbördar fartyg till Ukraina

Tre ukrainska fartyg som beslagtogs av Ryssland för ett år sedan ska återföras till Ukraina. Kiev har tryckt på för att de ska återlämnas inför de planerade fredssamtalen i Paris nästa månad.

Det ryska beslutet kommer efter en överenskommelse med Ukraina. Fartygen ska vara återbördade på måndag, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till den federala säkerhetstjänsten FSB.

Rysk militär angrep de två örlogsfartygen och en bogseringsbåt i Kertjsundet, som ligger mellan Ryssland och den av Ryssland annekterade ukrainska Krimhalvön, i november i fjol. Besättningen tillfångatogs, men släpptes vid en fångutväxling mellan länderna i september. Flera besättningsmedlemmar skadades i angreppet.

Enligt Moskva hade fartygen kränkt ryskt territorialvatten, vilket Kiev förnekade.

Ukrainska regeringsstyrkor och ryskstödda separatister har utöver fångutväxlingen den senaste tiden dragit tillbaka styrkor från konfliktområdet i östra Ukraina. Sedan president Volodymyr Zelenskyj kom till makten i maj har han försökt väcka liv i fredsprocessen för att avsluta kriget, som krävt över 13 000 liv sedan 2014. Den 9 december ska Zelenskyj träffa sin ryske motsvarighet Vladimir Putin i Paris för att försöka uppnå fred.

Konflikten i östra Ukraina uppstod sedan Ryssland i strid mot internationell rätt annekterade Krimhalvön i sydöstra Ukraina våren 2014. Ryssland har varit mycket aktivt inblandat i kriget, där de stöder separatisterna i östra Ukraina.