Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

29-åriga Angelina Zankisjeva har röstat på Pavel Grudinin. Hon skulle vilja se fler alternativ inom den ryska politiken.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ryssar i Sverige röstade på ambassaden

Kön ringlade lång utanför ryska ambassaden på söndagseftermiddagen i ett soligt men vindpinat Stockholm. Många har lagt sina röster på Putin, men det finns också de som vill markera mot presidenten via valsedeln.

- Det var så mycket folk när vi först kom hit att vi bestämde oss för att ta en promenad och komma tillbaka senare, säger 71-åriga Irina Ström.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon har röstat tillsammans med sin son Alexej Ovtjarenko hans fru Alexandra Ovtjarenko. De har alla tre lagt sina röster på Putin.

- Det skulle inte vara bra att byta ledare i det här läget, säger Alexej Ovtjarenko.

Överlägsen närvaro

I praktiken har det sedan länge stått klart att Putin väljs om. Ryska val omgärdas inte sällan av rapporter gällande fusk och oegentligheter och kritikerna har bland annat pekat på att Putin har en överlägsen närvaro i statliga mediekanaler. Men Alexej Ovtjarenko tycker inte att det är konstigt att den sittande presidenten har goda opinionssiffror.

- Väst har utökat sina sanktioner mot Ryssland, det får folk att sluta upp bakom Putin.

En bit bort står 69-åriga Ludmila Siegel, som är ordförande i Ryska riksförbundet i Sverige. Även hon har valt att lägga sin röst på Putin.

- Det viktigaste är stabiliteten och Putin vill ha stabilitet precis som alla andra ledare. Han är inte ute efter konflikt, det kommer inte att bli något tredje världskrig, säger hon.

Väninnan Elena Karlsson vill inte uppge hur hon själv har röstat, men säger att bland de ryska vänner hon har diskuterat valet med har samtliga sagt att de ska rösta på Putin.

Vill se alternativ

Alla utanför ryska ambassaden har dock inte givit sina röster till president Putin. En av dem är 29-åriga Angelina Zankisjeva, som vill se fler alternativ i den ryska politiken. Hon har röstat på kommunistpartiets kandidat Pavel Grudinin trots att hon vet att han inte har någon möjlighet att vinna.

- Det är viktigt att rösta. Jag vill att de ska veta att inte alla människor röstar på Putin. Visst är han populär, men samtidigt kontrollerar han ju också väldigt mycket i Ryssland, säger hon.